Kriminalförfattaren Börge Hellström är död

Publicerad 17 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Nyheten om Hellströms bortgång kom under fredagseftermiddagen.

– Han var som ett syskon för mig. Han var stollig, jobbig, kärleksfull och snäll. Egentligen ville han vara farlig men det var han inte. Han var snäll på gränsen till god, säger hans författarkollega och samarbetspartner Anders Roslund.

I slutet av januari berättade Hellström för Aftonbladet att han led av en aggressiv form av lymfom och att den var obotlig, ett besked han fick för ungefär en månad sedan.

Anders Roslund är märkbart tagen när Skånskan når honom på telefon.

Roslund & Hellström - ja, det skulle stå så på böckerna, utan förnamn - debuterade 2004 med kriminalromanen Odjuret. Totalt har de givit ut sju romaner tillsammans. Den senaste var Tre minuter som kom förra året.  Böckerna har översatts till 35 språk och rönt stora framgångar.

Bara några dagar innan Hellström gick bort hördes de av för sista gången.

– Vi har hållit på i 20 år, det är nästan hela mitt vuxna liv. Vi var kollegor men också vänner. Man lär känna varandra på ett speciellt sätt när man skriver böcker tillsammans. Det blir nästan som en familjerelation, säger Anders Roslund och berättar om otaliga resor runt om i Sverige och världen för att marknadsföra böckerna som, vid sidan om skrivandet svetsat dem samman.

Börge Hellström blev 59 år.

Fakta:

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.