Kristianstad och nordost växer starkt

kristianstad Kristianstad ökade med hela 681 invånare förra året. Den nordostskånska metropolen växer så det knakar, vilket gäller för hela nordöstra Skåne.
Publicerad 21 februari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Kommunalrådet Pierre Månsson (L) är förvånad över den stora befolkningstillväxten i Kristianstad förra året. Han efterlyser en djupare analys. Det finns väldigt mycket barn i kommunen, och de blir bara fler.                                 Arkivbild
Kommunalrådet Pierre Månsson (L) är förvånad över den stora befolkningstillväxten i Kristianstad förra året. Han efterlyser en djupare analys. Det finns väldigt mycket barn i kommunen, och de blir bara fler. Arkivbild

Befolkningsmängden i Kristianstads kommun visar nu 83 191 invånare.

Drygt en femtedel är över 65 år, och den andelen fortsätter att öka och ligger en bit över rikssnittet.

Det här är en utveckling som har pågått i många år, konstaterar kommunalrådet Pierre Månsson (L), som är lite konfunderad över den stora ökningen 2016.

‑ Jag vet inte riktigt vad ökningen består i. Tidigare år har flyktingmottagningen spelat roll. Vi tog inte emot fler flyktingar förra året. Tidigare har vi haft många så kallade ebo-flyktingar ( flyktingar som har valt att bosätta sig i kommunen). Jag trodde det skulle bli lite mindre 2016.

Men han gläds åt att kommunen växer.

‑ Det är viktigt att Kristianstad växer och att vi lyckas att locka till oss människor. Vi har haft bra fart på kommunen under flera år, kommenterar Pierre Månsson.

Hela nordöstra Skåne ökade sin befolkning starkt i fjor.

‑ Ska den här regionen ha framgång är det viktigt att axeln Kristianstad och Hässleholm stärker sina positioner.

Framgången bygger mycket på en bra infrastruktur. Kristianstad behöver ett dubbelspår till Hässleholm, som kopplar vidare till stambanan och möjligheten till bra pendling.

‑ Den riktigt stora utmaningen för Kristianstad och nordost är utbildningsnivån. Jämför vi Kristianstad med halmstad, Växjö, Kalmar och Karlskrona så ligger vi under dem. det gäller även för västra Skåne. Det är absolut den viktigaste faktorn för vår framgång att utbildningsnivån höjs hör, konstaterar Pierre Månsson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.