Värstinglopp utan att se

Hässleholm • Publicerad 25 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Solen glimrar i det vitklädda skogslandskapet uppe på Stenberget i Tyringe och Patrik Olsson, uppvuxen i Västra Torup, är iklädd full träningsmundering.

Till sin hjälp har han sin ledsagare och sambo Maria Ahlberg som med hjälp av ett nyckelband leder honom fram i terrängen.

-Jag vill visa att även synskadade kan. Jag kommer bli den första blinda personen som genomför tävlingen, säger Patrik Olsson som blev blind för drygt sju år sedan, orsakat av hans diabetes.

Han talar om Tough Viking i Stockholm som av arrangörerna beskrivs som det ”mest utmanande hinderbaneloppet i Norden” och som byggts upp med hjälp av svenska elitstyrkan Kustjägarna.

Genom sitt deltagande vill han samla in pengar till den så kallade Kostfonden och dess tilltänkta studie kring hur en lågkolhydratkost påverkar personer med diabetes typ-1. Samtidigt vill han hedra sin avlidna flickvän.

– Kunskapen är för dålig i sjukvården, menar Patrik Olsson.

Åsikterna kring vilken kost som är mest lämpad för diabetiker går isär.

Socialstyrelsen förordar bland annat en kost med fullkorn, som ju är rikt på kolhydrater. Samtidigt säger styrelsen att en kost med ett måttligt lågt kolhydratsinnehåll kan ha sina fördelar för en diabetiker.

Socialstyrelsen pekar dock på att det saknas vetenskapligt underlag för hur en extrem lågkolhydratkost påverkar diabetiker under en längre tid.

Patrik Olsson, som fick diabetes som fyraåring, berättar om att han som barn fallit in i medvetslöshet i sin pappas famn på grund av för lågt blodsocker och menar att enligt honom felaktiga kostråd från sjukvården var orsaken.

Men med en diet låg på kolhydrater säger han sig må mycket bättre än tidigare eftersom hans blodsocker är betydligt stabilare.

– Min pappa trodde att jag gått bort. Jag har själv en son och det är något som ingen ska behöva uppleva, säger han och menar att det skulle bli en ekonomisk vinning för samhället om fler diabetiker anammade hans syn på kost.

När tävlingen väl bär av i maj i år kommer Patrik Olsson att ta sig fram med hjälp av nämnda nyckelband mellan honom själv och sin andra ledsagare, som är yrkesmilitär och tidigare deltagit i loppet.

– Det är min livlina.

Tävlingen föranleds av konditionsträning med hjälp av Jonas Colting, känd från tv, och styrketräning – Patrik Olsson kör 5-12 pass i veckan.

– Det man inte har i ögonen får man ha i armarna, säger Patrik Olsson.

bild 1/2
Patrik Olsson
- Jag hjälper henne i gymmet och hon hjälper mig i spåret, säger Patrik Olsson om sin sambo Maria Ahlberg.  Foto: axel Hilleskog
Patrik Olsson
- Jag hjälper henne i gymmet och hon hjälper mig i spåret, säger Patrik Olsson om sin sambo Maria Ahlberg.  Foto: axel Hilleskog
Axel HilleskogSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.