Annons

Osbybo med rik livsrepertoar avliden

Personligt Minnesord efter Ingvar Ovesson.
Personligt • Publicerad 3 mars 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Ingvar Ovesson gjorde en lång och stor insats i olika former av hjälpverksamhet. Arkivbild: Torbjörn Wester
Ingvar Ovesson gjorde en lång och stor insats i olika former av hjälpverksamhet. Arkivbild: Torbjörn Wester

Ingvar Ovesson, Osby, har avlidit en knapp månad innan han skulle fyllt 98 år.

Han föddes och växte upp i Jeppa Svenstorp. Efter sexårig folkskola samt vinterkurs på Lantmannaskolan i Osby var han under cirka 30 år verksam som lantbrukare på fädernegården i Jeppa Svenstorp. Jämsides med lantbruket arbetade han som vikarierande brevbärare.

Annons

1980 överlät han lantbruket till sonen Mats. Ingvar Ovesson arbetade även på Skånemylla i Boalt under 15 år där han var platschef. Som pensionär i slutet av 1980-talet vikarierade han som kontorist på Norra Skånes lokalredaktion i Osby.

Ingvar Ovesson var utrustad med en rik livsrepertoar. Att på olika sätt delta i hjälpverksamhet var viktigt för honom. Under andra världskrigets ofärdsår blommade den nordiska samhörighetskänslan. Ett uttryck för denna nordism var jordbrukarnas Finlandshjälp i början av 1940-talet när Finland invecklats i krig med Sovjetunionen. Det svenska jordbruket organiserade då hjälpverksamhet i form av unga svenska jordbrukare som vistades i Finland för att ersätta de jordbrukare som kallats in till fronttjänst.

Ett antal unga män från Osby, av vilka den knappt 20-årige Ingvar Ovesson var en, deltog i denna aktion. Långt senare berättade han i ett reportage i Norra Skåne om sina upplevelser i Finland.

Som mycket ung hade han engagerat sig i jordbrukets föreningsverksamhet för att steg för steg utöka sitt engagemang till att omfatta organisationer som JUF, SLU, SLS och SLC. Hans politiska hemvist var Centerpartiet vars representant han var i byggnadsnämnden samt i medborgarhusföreningen. Därutöver var han huvudman i sparbanken.

Den ideella föreningsverksamheten låg honom varmt om hjärtat. År 1958 blev han medlem i Lions Club. Ingen loppmarknad hölls i Lions regi utan att Ingvar Ovesson deltog i arbetet med insamling och sortering av försäljningsobjekt. För sin insats i Lions tjänst tilldelades han av Lions Clubs International Foundation Melwin Jones Fellowship, som är en belöning för helhjärtade insatser i humanitetens tjänst.

Under cirka 40 år var han medlem i hemvärnet där han slutade som hemvärnschef.

Han var även aktiv i motorklubben där han i yngre år körde istävlingar och orientering. Sitt stora intresse för viltvård och jakt fick han fick utlopp för som mångårig deltagare i ett jaktlag. Han var även medlem i frimärksklubben i Osby.

Ingvar Ovesson efterlämnar minnet av en person som med glädje och energi investerade tid och krafter i ideella föreningar och annan hjälpverksamhet. Idag är det svårt att rekrytera frivilliga krafter som är beredda till så stora insatser. I den rollen blev han en välbekant profil för många osbybor.

I både föreningsverksamheten och i yrkeslivet visade han upp en stark servicekänsla och tog på sig stora mängder ansvar. Med sina kunskaper om tider som flytt var han långt upp i åldern på sitt lågmälda och reflekterande sätt en minnesgod berättare, som besatt humorns rika gåva.

Ingvar Ovesson sörjs närmast av makan Alice och sonen Mats med familj.

Billy Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons