Annons

Lätt bli rik på boendet

Opinion År 2016 var ett år då bo­stads­priserna låg re­la­tivt stil­la.
Opinion • Publicerad 15 mars 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Bo­stads­po­li­tiken har misskö­tts av po­li­ti­kerna.foto: tt
Bo­stads­po­li­tiken har misskö­tts av po­li­ti­kerna.foto: tt

År 2016 var ett år då bo­stads­priserna låg re­la­tivt stil­la. Men det be­rodde inte på då­liga tider el­ler för­änd­ringar i nå­gra re­gel­sy­stem. Snarare var det om­världs­fak­torer som det ame­ri­kanska pre­si­dent­valet och brexit som ledde till osäkerhet om de eko­no­miska fram­tids­ut­sikterna och fick hus­hållen att hålla igen.

Nu stiger priserna på bo­stads­rätter och vil­lor igen. På ett år har priserna stigit med 8 pro­cent för bo­stads­rätter och med 10 pro­cent på vil­lor. I cen­trala Stock­holm är me­del­priset över 94 000 per kvad­rat­me­ter, i cen­trala Gö­te­borg näs­tan 60 000 och i cen­trala Mal­mö nära 32 000. I cen­trala Mal­mö är ök­ningen som all­ra störst, hela 20 pro­cent, men ändå åter­står för­stås rätt många kro­nor till priserna i de at­trak­tiva lä­gena i de an­dra två stor­städerna.

Annons

Det har länge kommit var­ningar om en bo­stads­bubbla. Men den oron verkar över­dri­ven efter­som det inte ens lång­sik­tigt går att se en åter­gång till höga rän­tor. Efter­som lånade pengar kommer att fort­sätta vara bil­liga vågar män­ni­skor skuld­sätta sig. Och om det kärvar till sig på bostadfronten väntar tro­li­gen inga dra­ma­tiska pris­fall efter­som år­ti­on­den med allt­för lågt bo­stads­byg­gan­de gör att det all­tid finns en lång kö av bo­stads­spe­ku­lanter. Det enda som kan leda till en bo­stads­krasch är en djup låg­kon­junk­tur med ut­slag­ning av fö­re­tag och kraf­tigt ökande ar­bets­lös­het.

Att bo­en­det blivit en spe­ku­la­tions­vara där bo­stads­kar­ri­ären är en snabbare väg till att bli för­mö­gen än hårt ar­be­te och sparande be­ror på att det i år­ti­on­den har byggts allt­för lite, un­ge­fär bara hälften av be­hovet av ny­bygg­na­tion. Det har gjort bo­stads­po­li­tiken till ett av våra all­var­ligaste sam­hälls­pro­blem. En egen bo­stad är inte läng­re en med­bor­ger­lig rät­tig­het. Bristen på bo­städer skapar ock­så pro­blem med till­växten i ex­pan­siva re­gi­oner där män­ni­skor kan tvingas tacka nej till jobb för de inte hittar ett boende. Dess­utom skapar bo­stads­mark­naden orim­liga för­mö­gen­hets­klyf­tor.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons