Tobéaffären kan skada Kinberg Batra

ledare

Om skandaler kan graderas i en skala mellan 1 och 5 så får avslöjandet om att moderata riksdagsledamoten Tomas Tobé felaktigt använt sina bonuspoäng troligen en 1:a.
Riksdagsmän har fria resor med SJ inom Sverige. Det kan ge bonuspoäng i likhet med flygresor. Förr var det vanligt att dessa bonuspoäng användes för privat resande. Men reglerna har stramats upp och arbetsgivare kräver numera normalt att bonuspoängen endast används i tjänsten.
Expressen avslöjade i tisdags att moderaten Tomas Tobé åkt privat och betalt mat och vin på tåget med sina bonuspoäng. Det skulle förvåna om han är ensam bland de 349 riksdagsledamöterna om att ha överträtt riksdagens regler.
Tomas Tobé var snabbt ute och krishanterade, visade ånger och lovade att betala tillbaka de 11 000 kronor som det handlar om. Affären borde därmed blåsa över rätt snabbt. Det som kan göra att den får fortsatt liv – förutom om något nytt fusk kommer fram – är att Tomas Tobé är moderat och att partiet för närvarande har problem med både opinionssiffror och politiskt trovärdighet.
Mest skada kan affären göra för moderatledaren Anna Kinberg Batra. Hon behöver gå till politisk offensiv men riskerar nu att få upprepade frågor om Tobéaffären.

Dagens fråga

Längtar du efter den första snön?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×