Lundafilmaren Åsa Blanck har gjort dokumentärserien Aldrig backa om unga mammor vars liv har kantats av droger, våld och hemlöshet. På bilden syns 20-åriga Javi och hennes barn. Foto: Monika sohlman
Åsa Blanck. Pressbild

SVT-premiär för Lundafilmares dokumentärserie

Styrka, sårbarhet, svek, mod – och mycket kärlek. Så beskriver Lundafilmaren Åsa Blanck sin dokumentärserie Aldrig backa som skildrar tre unga mammor vars liv har kantats av droger, våld och hemlöshet.
Serien har premiär på SVT den 18 april.

Efter att ha gjort succédokumentären ”Det är inte så dumt att bli gammal” om numera ”kändis”-Dagny 104 år som bloggar kom Åsa Blanck att börja följa tre unga nyblivna mammor vars liv har kantats av droger, våld och hemlöshet.

Allt började med att hon träffade BVC-sköterskan Anki, som hon inte sett på tio år, på en parkeringsplats utanför en matvarubutik. Där och då såddes fröet till filmen som kom att bli den svåraste hon gjort hittills.
– Hennes ögon glittrade när hon berättade om sitt nya jobb på Rosenlund, en av Sveriges få BVC-centraler för missbrukande och före detta missbrukande mammor. Och det slutade med att hon sa ”Åsa, du måst berätta om här kvinnorna”.

I nästan två år besökte Åsa Blanck en mammagrupp för före detta missbrukare på KRIS, Kriminellas revansch i samhället. Där träffade hon Sara, Bella och Javi och deras bebisar.
– Jag drabbades så otroligt av deras livsöden och imponerades av deras rakryggade och öppna sätt att förhålla sig till sin väldigt svåra historia. Alla har vi lik i bagaget men det är kanske inte något vi är benägna att skylta med. Men för de här kvinnorna var det en del i att bli friska och få läka genom att inte ha några hemligheter längre om det förflutna.
– Det finns ett stigma kring att vara mamma och samtidigt ha en beroendeproblematik där man har varit missbrukare och kriminell. Jag kände direkt att jag ville lyfta bort skulden från deras axlar och visa dem i all sin kraft och sårbarhet.

Partyprinsessan Sara, 32 år, växte upp i en fin medelklassfamilj i Märsta. Hon började jobba på krogen i på Stureplan och testade uppåtdroger. Mot slutet av sitt missbruk injicerade hon heroin, var bostadslös och åkte in och ut från olika fängelser.
Bella, 25 år, kommer från Nässjö och växte upp i en familj med närvarande föräldrar. Men hon började knarka när hon var 13 år och hamnade snabbt i ett tungt amfetaminmissbruk, hennes bästa vän blev mördad och hon rymde till Stockholm. Efter att ha blivit dömd för narkotikabrott fick hon tillbringa nio månader på ett låst behandlingshem.
Javi, 20, som är född i född i Chile och lämnades bort som liten, har flyttat över sextio gånger och tillbringade sin tonårstid på sluten ungdomsvårdsanstalt.

Men nu har kofötter och knark i handväskan bytts ut mot nappflaskor och blöjor.
– Kvinnorna har en stark vilja att förändra sina liv till något positivt. Men beroendet finns alltid där och riskerar att ta ifrån dem allt, säger Åsa Blanck.

Vad har varit svårast med att göra den här serien?
– Att få förtroende att skildra deras liv, kamp och berättelser. Det har varit en etisk balansgång. Vad kan jag berätta och vad kan jag inte berätta? Samtidigt så har jag sällan skrattat så mycket och känt så mycket hopp, men det har också varit det svåraste jag har gjort. Jag har många gånger känt en stor oro för dem och känt att jag har varit tvungen att inte bara skildra utan kliva ur min yrkesroll och visa att jag bryr mig om dem.

Åsa Blanck har jobbat som dokumentärfilmare i 25 år, men att göra den här filmen har lärt henne massor, säger hon.
– Att det alltid finns hopp. Lika snabbt som det kan gå åt skogen, lika snabbt kan det börja gå bra. Seriens titel kopplar även till det, backa aldrig, ge inte upp.

Vad hoppas du att publiken ska få för känslor och tankar?
– Att man inte dömer någon för något som den har gjort i sitt förflutna och att stigmatiseringen kring missbruk och beroende minskar. Jag hoppas att man ser kraften och modet som de här kvinnorna har och att man faller lite handlöst för dem som jag har gjort. De är fantastiska mammor!

‘Aldrig backa sänds i tre delar och har premiär på SVT1 och SVT Play, idag den 18 april.

×