Annons

Arrangerar galor för att hjälpa andra

Personligt Dags att rösta fram Årets Vardagshjälte. Här är den sista kandidaten, nr 6.
Personligt • Publicerad 20 maj 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Vi skriver förstås om Birgitta Lowén som gjort sig känd, inte bara genom sin förträffliga ståuppkomik utan också genom sitt stora hjärta och engagemang.

Den senaste galan arrangerade hon till förmån för hjälporganisationen Love Nepals arbete för att hjälpa utsatta flickor.

Annons

Vi skriver den senaste, även om Birgitta själv säger att det nu var den sista.

– Det har jag ju sagt förr, det vet jag. De två senaste gångerna till och med, men just nu säger jag att det var den sista med mer bestämdhet. Man kan gott säga att det engagemanget fick mig att gå på knäna, säger hon och skrattar.

Birgitta fick blodad tand efter den första galan som hon arrangerade till förmån för Hjärt- och Lungfondens arbete.

– Min egen son föddes med hjärtfel. Hade det varit tio år tidigare hade han förmodligen inte överlevt. Och det är viktigt att forskningen ska kunna gå vidare.

Sedan fortsatte det av bara farten.

Nästa gala var det Frida kvinnojour som stod i fokus.

– Jag tyckte det var ett enkelt sätt att få in pengar. Människor köpte sin biljett och behållningen gick till den verksamhet som hade valts ut.

Med pengarna kunde Kvinnojouren, som i dag tillhör en av landets mest moderna, bygga ytterligare ett rum.

Och för Birgitta blev det självklart att fortsätta med en tredje gala.

Den här gången gick de insamlade medlen till de hemlösa i Hässleholm.

Annons

Och nu slog Birgitta och kompani på stora trumman. Till dess hade galorna bjudit på en rad duktiga lokala artister. Den här gången var det ingen mindre än folkkäre Lilll-Babs Svensson som kom till Hässleholm.

– Folk förväntar sig något extra när man har bokat Röda salongen. Det blir liksom lite speciellt. Och nu blev det ju något alldeles extra.

På den vägen fortsatte det med den senaste galan som hade Lasse Berghagen som den största dragplåstret.

Hjälporganisationen Love & Hope kunde inkassera 85 000 kronor.

Birgitta säger att det i slutändan har varit värt allt slit.

– För mig är det självklart att ställa upp där det finns behov. Jag är faktiskt glad och tacksam över att få förmånen att hjälpa. – Men vardagshjälte, nej men, det är jag väl inte. Jag gör det jag måste helt enkelt, konstaterar hon och riktar ett särskilt tack till vännen och medarbetaren Niclas Brandt.

Fakta:

Kandidat 6

Namn: Birgitta Lowén, 60 år

Drivkraft: Självklart att hjälpa, vi som har det så bra.

Förebild: Ingen.

Vardagshjälte för dig: Personer som hjälper till utan att själva ta åt sig äran.

Så här gör du: Kandidaterna presenteras i nummerordning. Hur du än lämnar din röst är det viktigt att det framgår vilken kandidat, 1 till 6, som du röstar på.

Det är också viktigt att du förser din röstsedel med ditt eget namn, din adress och ditt telefonnummer. Ofullständiga röster kan tyvärr inte räknas.

Du kan rösta via sms eller genom att skicka in din röst i ett vanligt brev fram till 30 maj.

Sms-rösta så här: Skicka ett sms till 72672 med texten ”Lions” följt av ett mellanslag och den kandidat, 1 till 6, du röstar på, exempelvis ”Lions 06”. Kostnad 20 kronor per sms samt eventuell operatörsavgift. Insamlade medel går till Lions hjälpverksamhet.

Vill du hellre använda ett vanligt brev kan du lämna din röst i ett kuvert till Resia i Hässleholm eller till Norra Skåne, Väpnaregatan 6, 281 81 Hässleholm. Glöm inte att bifoga 20 kronor till Lions hjälpverksamhet.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons