Annons

Framgång via barnvagnsbroms

Hässleholm • Publicerad 10 juni 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Caspian Viklund går första året på Hässleholms tekniska skola.          Foto: Andreas Örwall Lovén
Caspian Viklund går första året på Hässleholms tekniska skola. Foto: Andreas Örwall Lovén

– Jag improviserade och vågade sätta mig i en obekväm situation, där jag inte var förberedd på alla frågor.

Så förklarar Caspian Viklund varför just han som enda elev valdes ut att åka till Emax i Göteborg, på Hässleholms tekniska skolas ”kvot”.

Annons

Emax samlar Sveriges främsta unga entreprenörer där de kan mötas för att få inspiration, kunskap och nätverk.

Under terminen har Caspian Viklund och några kamrater på HTS arbetat med ett entreprenörsprojekt. När de skulle spåna fram en uppfinning, eller en innovation, tog de sats i frågeställningen: ”Vad bryr sig många människor om och vill ha säkert?”.

– Vi kom snabbt att tänka på barn.

Den första idén handlade om en brödrost, där barn inte kunde bränna sig. Brödkanten skulle helt enkelt inte sticka upp när rostningen var klar.

– Men med resurserna på skolan visade det sig svårt att genomföra. Då kom vi på att göra en automatisk broms för en barnvagn, i händelse av att man tappar kontrollen.

De utgick från ”dödmanshandgreppet” och principen bakom en motorgräsklippare.

Släpper man greppet så stannar den.

Barnvagnen fick man av en lärare.

Därefter monterades bromsklossar och vajrar som löpte längs ramen och upp till den tvärgående del av ramen där man för barnvagnen framåt. Genom att hålla in vajern gick det att köra som vanligt.

Om man släppte vajern så stannade vagnen, genom att bromsen slog till.

Annons

Med prototypen ställde man upp i den skånska delfinalen i tävlingen ”Blixtlåsen”.

–Vi tog oss tyvärr inte till Sverigefinal eftersom prototypen inte var tillräckligt nära slutprodukten. Vi vill egentligen att bromsen ska löpa till greppvänliga handtag.

Prototypen belönades däremot med ett specialpris: ”Bästa marknadsföringspotential”.

– När vi presenterade barnvagnen för en jury kändes det som att jag gjorde bra ifrån mig och jag fick mycket positiv kritik.

Det var också just presentationen som gjorde att HTS valde Caspian Viklund att representera skolan vid Emax på Chalmers den 18-22 juni.

I Göteborg kommer han att paras ihop med andra unga entreprenörer i lag. Under några dagar ska man tillsammans ta fram en plan för att marknadsföra en produkt.

Framgången tillskriver han till stor del Hässleholm tekniska skola.

– Det är en väldigt bra skola som hjälper oss att utvecklas och starta företag. Min plan är att fortsätta att utveckla produkter och studera vidare.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons