Foto: Markus Scholz/AP/TT

Knivmannen var känd islamist

Den man som dödade en och skadade flera med kniv på en matbutik i Hamburgstadsdelen Barmbek var känd som islamist men inte jihadist.
Enligt den grupp av åklagare som leder utredningen ska mannen ha haft islamistiska motiv, rapporterar AFP.

Utanför matbutiken på Fuhlsbüttler Straße i stadsdelen Barmbek-Nord står värmeljusen så att de utformar ett fredsmärke framför det neddragna jalusiet. Här mördades en man och ytterligare sex personer skadades när en man, bevöpnad med en kökskniv han tagit i butiken. gick till attack på fredagseftermiddagen.

En 50-årig man höggs till döds med kniv inne i butiken och ytterligare fem personer, en 54-årig kvinna och fyra män, mellan 19 och 54 år gamla attackerades av mannen och skadades, i vissa fall allvarligt. Flera av de skadade blev anfallna när de passerade utanför på gatan.
Knivamnnen försökte fly platsen i riktning mot en tunnelbanestation men förföljdes av vittnen som tacklade ned honom, enligt The Guardian. En 35-årig turkisk medborgare, skadades när han övermannade den 26-årige knivmannen.

Enligt ett pressmeddelande som skickades ut av polisen i Hamburg under fredagskvällen var även säkerhetspolisen inblandad i utredningen. Vid en presskonferens som hölls vid lunchtid på lördagen, där bland annat Andy Grote, socialdemokratisk senator i delstatsregeringen, och företrädare för polisen deltog, framkom att 26-åringen var känd som islamist, däremot inte som jihadist.
Det finns religiösa motiv å ena sidan, och mental instabilitet å den andra. Vilket som är den drivande kraften bakom dådet är ännu inte klart, sade Grote, enligt Norddeutches Rundfunk, NDR.

Enligt uppgifter till Die Welt ska polisen redan förra året ha fått uppgifter om att 26-åringen, som kommit till Tyskland 2015, via bland annat Norge och Sverige, skulle ha radikaliserats. Polisen ska ha lämnat dessa uppgifter vidare till Författningsskyddet, den tyska säkerhetspolisen. Problemet är bara, skriver Die Welt, att man har 800 islamister registrerade bara i Hamburg. Så många kan inte övervakas på en och samma gång.
– Vi utreder om det har förekommit några försummelser, säger Andy Grote till tidningen.

Die Welt har även pratat med 26-åringens grannar.
– Han var konstig i huvudet, säger en av dem.

En annan säger att 26-åringen började bete sig märkligt förra året, precis före Ramadan. Han började klä sig i muslimska klädnader och gå mycket till moskén. Men det varade bara i tre veckor, sedan började han bete sig som vanligt igen.
– Varje gång han blev orolig blev han troende muslim.

Den misstänkte mannen hotades av utvisning men hade inte överklagat utvisningsbeslutet, skriver flera tyska medier. Utvisningen hade dock fördröjts på grund av att papper saknades.
– Det här våldsdådet måste klaras ut, sa förbundskansler Angel Merkel, enligt NDR, och hyllade de privatpersoner, många av dem själva med invandrarbakgrund. som gripit in och sett till att den misstänkte gärningsmannen kunde omhändertas av polisen.

Mannen har, uppger åklagaren Jörg Frölich för NDR, inte varit i något större klammeri med rättvisan sedan tidigare. Han ska bara ha varit känd av polisen för snatteri, något som dock lagts ned på grund av det låga värdet på stöldgodset.
26-åringen ska hittills inte ha velat kommentera dådet under de förhör som hållits med honom.  Han misstänks nu för mord och fem fall av försök till mord.

 

//platform.twitter.com/widgets.js

Läs mer: