GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Knivmannen var känd islamist

Publicerad 29 juli 2017 • Uppdaterad 13 december 2021

Utanför matbutiken på Fuhlsbüttler Straße i stadsdelen Barmbek-Nord står värmeljusen så att de utformar ett fredsmärke framför det neddragna jalusiet. Här mördades en man och ytterligare sex personer skadades när en man, bevöpnad med en kökskniv han tagit i butiken. gick till attack på fredagseftermiddagen.

En 50-årig man höggs till döds med kniv inne i butiken och ytterligare fem personer, en 54-årig kvinna och fyra män, mellan 19 och 54 år gamla attackerades av mannen och skadades, i vissa fall allvarligt. Flera av de skadade blev anfallna när de passerade utanför på gatan.

Enligt ett pressmeddelande som skickades ut av polisen i Hamburg under fredagskvällen var även säkerhetspolisen inblandad i utredningen. Vid en presskonferens som hölls vid lunchtid på lördagen, där bland annat Andy Grote, socialdemokratisk senator i delstatsregeringen, och företrädare för polisen deltog, framkom att 26-åringen var känd som islamist, däremot inte som jihadist.

Enligt uppgifter till Die Welt ska polisen redan förra året ha fått uppgifter om att 26-åringen, som kommit till Tyskland 2015, via bland annat Norge och Sverige, skulle ha radikaliserats. Polisen ska ha lämnat dessa uppgifter vidare till Författningsskyddet, den tyska säkerhetspolisen. Problemet är bara, skriver Die Welt, att man har 800 islamister registrerade bara i Hamburg. Så många kan inte övervakas på en och samma gång.

Die Welt har även pratat med 26-åringens grannar.

En annan säger att 26-åringen började bete sig märkligt förra året, precis före Ramadan. Han började klä sig i muslimska klädnader och gå mycket till moskén. Men det varade bara i tre veckor, sedan började han bete sig som vanligt igen.

Den misstänkte mannen hotades av utvisning men hade inte överklagat utvisningsbeslutet, skriver flera tyska medier. Utvisningen hade dock fördröjts på grund av att papper saknades.

Mannen har, uppger åklagaren Jörg Frölich för NDR, inte varit i något större klammeri med rättvisan sedan tidigare. Han ska bara ha varit känd av polisen för snatteri, något som dock lagts ned på grund av det låga värdet på stöldgodset.

— Polizei Hamburg (@PolizeiHamburg) July 29, 2017

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.