Annons

Dånande folkracefest fyllde Harabacken

Sport • Publicerad 1 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

– Några har rullat, men det hör ju sporten till så att säga. Det händer alltid, säger Sam Claëson lugnt där han står vid sin plats i målfållan och antecknar hur bilarna placerat sig.

Folkrace på Harabackens Motorstadion i Hästveda är en riktig sommartradition. I lördags kom cirka 100 ekipage till start, i publiken återfanns cirka 580 nyfikna besökare och runt banan rörde sig ett stort antal västförsedda funktionärer.

Annons

– Vi har många utländska besökare i publiken, danskar och framförallt tyskar har inte samma typ av folkracetävlingar hos sig, säger Claëson.

Vanligtvis brukar något fler komma till start, men Sam Claëson betonar att startfältet höll lika hög kvalitet som andra år.

– Det är många tävlingar just nu, så många sparar på sina bilar.

Men de som väl var på plats sparade föga på sina bilar. Gruset stänkte och närkamperna var stundtals tuffa förarna emellan.

Inför A-finalen hade såväl Bengt Svensson, Kristianstad FRC, och Kristian Gerdtsson, Tomelilla MK, tagit full pott i de tidigare heaten. I slutändan blev det dock en uppgörelse mellan Ljungbys Freddy Malmberg och Osbys Albin Ström.

– Alla förarna är duktiga och har visat framfötterna innan. Albin Ström hade en potent bil men lyckades inte riktigt komma förbi Freddy Malmberg som var jättesnabb, kommenterar Sam Claëson.

Freddy Malmberg lyckades med konststycket att ta hem även B-finalen, framför de två Hästveda FRC-förarna Axel Blomvik och Conny Jönsson.

– Conny Jönsson överraskade, det är inte ofta man ser en Peugeot gå så snabbt, säger Claëson.

Damernas A-final vanns av Sofie Fors från Ljungby MK som även tog full pott i de tidigare heaten. I finalen pressades hon dock av den tidigare Hästvedaföraren Ida Svensson som länge låg på andraplats innan hennes bil slocknade och hon tappade till plats fyra.

– Saker kan ändra sig snabbt, vi har haft några haverier, konstaterar Claëson.

Annons

Den månghövdade publiken verkade precis som arrangörerna nöjda med tävlingen. Och att det var många besökare på plats märktes om inte annat utanför själva området, där personbilarna stod parkerade lite hursomhelst.

Sam Claëson berättar att kontakt tagits med kommunen för att redan till nästa års tävling försöka få till en ordentlig parkeringsplats.

– Folk får stå hur som helst nu, det är inte bra.

– Vi får nog göra det mesta jobbet (med parkeringsplatsen) själva, men det är vi vana vid, skrockar han avslutningsvis.

bild 1/3
Folkrace i Hästveda.
Folkrace i Hästveda. Kristian Eriksson och Sam Claëson.
Att folkracet i Hästveda lockar publik är en självklarhet. Kan sommarvädret locka ännu fler? Foto: Magnus Wahlström/Arkiv
Folkrace i Hästveda.
Folkrace i Hästveda. Kristian Eriksson och Sam Claëson.
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons