Annons

Hjälp ung­domarna till rätt pro­gram di­rekt

Opinion Mo­de­raterna vill satsa mer på stu­die- och yr­kes­väg­led­ning.
Opinion • Publicerad 8 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Om ung­domarna hamnar på rätt gym­na­sie­pro­gram är chansen stör­re att de full­följer gym­na­si­et, har Mo­de­raterna kommit fram till.

Det är in­gen sen­sa­tio­nell slut­sats. De allt fler by­tena av pro­gram gör både att mån­ga ung­domar be­höver fyra el­ler kan­ske fem år för att klara av gym­na­si­et och att allt­för mån­ga inte full­följer gym­na­si­et alls.

Annons

Mo­de­raterna vill satsa mer på stu­die- och yr­kes­väg­led­ning. Det är en klok tan­ke, även om alla pro­blem inte löses med det. Med stör­re re­surser för väg­ledning kan sä­kert mån­ga ung­domar lättare hitta rätt väg från bör­jan. Men då gäller det att fo­kuset är på elev­en, inte på vil­ka sko­lor som kom­munen helst vill er­bjuda eleverna el­ler för­doms­fulla in­ställ­ningar om vil­ka pro­gram som passar bäst för oli­ka elever.

Praon har fått be­tyd­ligt läg­re sta­tus i sko­lan i dag, del­vis där­för att syo-sats­ningarna minskat. Ofta måste nu eleverna själva ordna prak­tik­platser, vil­ket gör att va­ria­tionen och möj­lig­heten att pröva en helt okänd ar­bets­plats, som kan­ske skul­le vara per­fekt för den fram­ti­da yr­kes­verk­sam­heten, om­in­tet­görs.

En bätt­re prao­verk­sam­het bör kun­na hjälpa ung­domarna till rätt gym­na­sie­pro­gram och rätt fram­ti­da yr­kes­sat­sning.

Så även re­ger­ingen har an­led­ning att i det här fal­let lyssna på M. Satsa mer på bätt­re stu­die- och yr­kes­väg­led­ning. det tjä­nar både ung­domarna och sam­häl­let på.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons