Annons

Ett rally med lång tradition

Sport • Publicerad 12 augusti 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Ett år ifrån sitt jubileum avgörs Snapphanerallyt i dag för 49:e gången. Och de runt 170 förarna som deltar kommer att passera genom både Osby, Östra Göinge och Hässleholms kommuner.

Arrangörsklubben Hässleholms Motorklubb (HLMK) har mycket godis att bjuda på i år. Inte minst SS 1, Snöarp, som körs för första gången på över 20 år. Den inleds i Sjöaskog norr om Eskilstorpasjön och sträcker sig sedan 4,5 kilometer ned till Njura. Genom tät skog mellan Östanå och Glimåkra kommer Snöarpssträckan att bli en rejäl prövning både för förare och kartläsare.

Annons

– Snöarp har vi bara använt två gånger tidigare, berättar HLMK:s C G Wilke.

Då förefaller kanske SS 2, Genastorp, vara mer bekant. Men i själva verket är det bara de sista 100 meterna som är de samma som vanligt och delar av sträckan gör sin debut i rallysammanhang.

Precis som SS 1 är SS 3 en gammal sträcka som har gjort comeback. Asmastorpssträckan börjar i Stenkeslycke vid Tydingesjön och slutar en halvmil senare förbi Askustorp ut mot väg 23.

Senast den här sträckan användes kolliderade en bil med en ek vid Gerastorp, en kollision som blev fatal både för bilen och eken (men som tur var inte för föraren). SS 4, Hörja, har fått en delvis ny sträckning.

– Sista 3–4 kilometerna är helt nya. Vi kallar sträckan ”Pias special”, berättar C G Wilke.

Och bakom det namnet döljer sig en ”sjov” historia. Det var nämligen HLMK-dansken Steen Hansens fru Pia som under en löptur i skogen kom på tanken att man kunde köra rally på den steniga grusvägen förbi Mårtensbygget.

Snapphanerallyt avslutas som vanligt på Hovdala med SS 5. Den 16,8 kilometer långa sträckan inleds i Brönnestad och går sedan väster om Filesjö ned mot Dalleröd. Där följer sträckan Finjasjöns kust till Solhemsdungen, går förbi Hovdala slott upp mot Brönnestad igen för att till slut köra tillbaka mot Hovdala över Äspehöjden och ned mot målet väster om Tormestorp och järnvägen.

– Femman är vår ”tjejsträcka”, som bara kvinnor bemannar. Det är vi nog rätt ensamma om i Sverige, säger C G Wilke.

De lokala favoriterna är kanske framför allt Stoffe Nilsson i den fyrhjulsdrivna klassen och Johan ”Kalle” Green i tvåhjulsdrivet.

– Stoffe är väl den presumtiva vinnaren, säger Wilke och tillägger om ”Kalle”:

Annons

– Det är bara att hoppas att han kan hålla sig på hjulen och ta hem det.

bild 1/2
Stoffe Nilsson gör tummen upp för start i TV-svängen. Foto: Johannes Höghäll Johnsson/Arkiv
C G Wilke, tävlingsledare. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Stoffe Nilsson gör tummen upp för start i TV-svängen. Foto: Johannes Höghäll Johnsson/Arkiv
C G Wilke, tävlingsledare. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons