Annons

Att rädda Sve­ri­ges bin vik­tigt för skör­da­rna

Opinion En tred­je­del av arterna är röd­lis­tade, allt­så hotade av ut­rot­ning.
Opinion • Publicerad 19 augusti 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I Sve­ri­ge finns det cir­ka 300 oli­ka arter av bin (dit räknas ock­så hum­lorna). En tred­je­del av arterna är röd­lis­tade, allt­så hotade av ut­rot­ning.

Har det nå­gon be­ty­del­se? ja, om vi vill fort­sätta äta svens­ka äpp­len och an­nan frukt. Det spe­lar ock­så stor roll för mån­ga an­dra grö­dor och inte mi­nst för mån­ga vilda växter, som är be­roende av oli­ka sorters bin för sin pol­li­nering och där­med för att kun­na leva vi­dare kom­man­de år.

Annons

Det finns mån­ga or­saker till att biarter har fått det svårare. Att en tred­je­del av åker­marken lad­es ned un­der 1900-ta­let är en vik­tig or­sak. När bus­kar och skog tagit över finns det inte så mån­ga blom­mor för bina att tömma på nek­tar och där­med pol­len att föra vi­dare till an­dra blom­mor.

Jord­brukets pro­duk­tions­former är ock­så en bov i dra­mat, i Sve­ri­ge lik­som över hela världen. Stor­ska­lig­heten har gjort att zoner där vilda blom­mor kan fö­re­komma, som åker­hol­mar, sten­gär­des­gårdar och di­kes­kanter, har för­svunnit.

Trafikverket har ock­så spelat en ne­ga­tiv roll. Väg­kanterna slås ibland in­nan blom­morna fått chansen att fröa. När nya vägar byggs prio­ri­teras inte hel­ler en va­rierad flo­ra.

Mån­ga har in­sett att bin av oli­ka slag be­hövs, om skör­da­rna av oli­ka grö­dor, inte mi­nst frukt och bär, ska bli goda även i fram­tiden. In­satser görs av mån­ga bön­der som un­dan­tar vissa ytor där blom­morna får leva – av egen­in­tres­se men vär­de­fullt för alla. Så går det att göra ock­så i vil­la­träd­gården.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons