Annons

Luther var inte alls en trist typ

Hultatorp Martin Luther var inte alls en allvarlig och sträng man. Han gillade livet, kvinnor och satt på krogen och drack öl för att lära känna vanligt folk, så han kunde förmedla Guds budskap så de förstog vad det handlade om.
Hässleholm • Publicerad 2 oktober 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Stefan Dahlström berättade och ställde frågor om Martin Luther på husförhöret i Hultatorp skola.   foto: Stefan Olofson
Stefan Dahlström berättade och ställde frågor om Martin Luther på husförhöret i Hultatorp skola. foto: Stefan Olofson

Den stränga bilden om den stora reformatorn mejslades fram på 1800-talet, då även psalmerna planade ut i moll.

Prästerna i socknarna höll husförhör med folk i sockenstugor och hemma hos dem, och Gud nåde den som inte kunde sin katekes.

Annons

Husförhörens laglighet försvann för 100 år sedan, men återupptogs i Vittsjö 1989. I dag lever husförhören kvar och är populära mötesplatser för människor och präster i Göinges norra gränstrakter.

På måndagen hade runt 40 personer samlats i Hultatorp gamla skola för att lyssna på prästen Stefan Dahlström och sjunga psalmer tillsammans med Hembygdsföreningens sångkör.

– Det här är ju inte husförhör i sin klassiska tappning. Hit kommer människor för att finna värme och gemenskap, prata om tro och diskutera väsentligheter om livet, säger Stefan Dahlström, som frågade de församlade om de visste när reformationen startade?

Svaret: Jo, redan på 1 000-talet när kyrkan delades i öst och väst. Luther kom 500 år senare och tog strid och segrade för protestantismen. Med sång och glädje vann han folket för Gud och tron.

Husförhören är ett initiativ av Hembygdsföreningen i samarbete med Vittsjö-Verums pastorat.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons