Hässleholms IF:s Simon Fredriksson och Viktor Christiansson är uttagna till Skånelaget, precis som FC Hessleholms Nilla Fors. Trion går på HTS och kör tre gemensamma pass i veckan på skoltid med fotbollsgymnasiet (NIU). Foto: Marika Höghäll
Filippa Saistam, IFK Osby. Foto: Peter Paulsson

De tar plats i sista Skånelaget

En målvakt, en central mittfältare och en mittback som kan spela anfallare – det är Hässleholms bidrag till Skånelaget.
Simon Fredriksson, Viktor Christiansson och Nilla Fors ingår i sista kullen som får spela distriktslagsturneringen.
Trion får sällskap av IFK Osbys anfallsvapen Filippa Saistam.

Skånelagsverksamheten går i graven och sist ut är spelarna som är födda 2001. Hässleholms IF har fått med två spelare i truppen som ska spela gruppspel i Blekinge.
– Jag blev rätt chockad. Jag har bara gjort två träningar med Skånelaget i år och var sjuk på matchen i höstas. Så det var en bra överraskning, berättar Viktor Christiansson som funnits med i HIF:s A-lags-trupp vid några tillfällen under året.

Hans lagkamrat Simon Fredriksson har varit ett stående inslag i Skånetruppen och uttagningen kom därför ganska väntat.
Men hade inte målvakten återvänt till HIF efter en sejour i Malmö FF så hade Fredriksson faktiskt inte fått spela i Skånelaget eftersom elitklubbarna har valt att stå utanför.
– Jag var med när jag spelade i Malmö också men jag tror att det blir så att spelar man i Malmö FF eller Helsingborgs IF då går de spelarna före andra som är lika bra. Nu får alla chansen, även från de mindre klubbarna som Hässleholm, säger Simon som har A-lagsdebuterat i HIF i år.

Varför har just ni blivit uttagna?
– Jag vet helt ärligt inte. De tycker väl att jag är tillräckligt bra förmodligen. Fråga Simon, säger Viktor.
– Han kämpar alltid och har utvecklat sitt spel något enormt. Innan var han mer defensiv men nu är han nästan en offensiv mittfältare – riktigt spelskicklig, utvecklar Simon.

Viktor ger sin syn på varför Simon är med:
– Han är en av Sveriges bästa målvakter i den här årskullen. Det är egentligen allt man behöver säga. Han är allround och sjukt bra på att styra sitt försvar, betygssätter Viktor.
– Det känner jag själv, att jag har utvecklat mitt ledarskap på plan. Det har jag fått höra från mina försvarsspelare också, att det är skönt att höra min röst där bak, säger Simon vars målvaktstränare i Hässleholms IF, Joel Ringström, är en av ledarna i Skånelaget.
FC Hessleholms Nilla Fors tycker att hon har haft stor nytta av att träna med grabbarna på NIU där de kör tre pass i veckan på skoltid.
– Det är ett helt annat tempo. Man måsta alltid ligga ett steg före i huvudet. Tekniken, snabbare spel och snabbare beslut…

Vilka egenskaper har fört dig till Skånelaget?
– Jag tar mycket plats och vågar snacka. Jag är rätt snabb där bak också och kan spela lite överallt. Jag spelar mest mittback men på sistone har jag gått upp och spelat forward, säger Nilla som A-lags- debuterade redan i fjol.
Även i Osby stod glädjen högt i tak när IFK och Filippa Saistam nåddes av beskedet om Skånelagsuttagningen.
– Det känns jättebra, roligt att få ett så här positivt besked, säger Saistam.

Vad är det som har tagit dig så här långt?
– Jag ger inte upp. Om jag vill något så kämpar jag tills jag når dit.
Filippa har haft en del skadebekymmer i år och hennes fotskada är inte hundra procent läkt.
– Men jag tejpar foten och då är det inga problem, det hindrar inte mig.
Hon har mestadels spelat anfallare i sin karriär, men på den senaste tiden har Filippa även spelat yttermittfältare en del.

Var spelar du helst?
– I anfallet.

Vad tror du om Skånes chanser?
– Vi har ett bra lag, många av oss spelar och tränar till vardags på en väldigt bra nivå. Själv hoppas jag kunna bidra med så mycket som möjligt.

Hur ser din fotbollsframtid ut?
– Jag tycker det är jättekul och vill satsa på fotbollen. Vi får se hur det blir inom kort. Men jag trivs jättebra i IFK Osby och känner att jag kan utvecklas här.
Gruppspelet i Postnord Cup (pojkar) och Cup Kommunal (flickor) avgörs på Jernvallen i Kallinge 11–12 november där Skåne ställs mot Småland och Blekinge.

×