Annons

Sverige i topp av klimatrankning

Nyheter Sverige toppar listan på plats fyra och Danmark tappar placeringar för andra året i rad och hamnar på 17:e plats i ett index över ländernas klimatarbete. Inget land kvalificerar sig till topp tre. De främsta orsakerna till Danmarks fall är den nuvarande regeringens inställning till utfasningen av kol och koldioxidutsläpp, enligt Climate Change Performance Index 2018.
Publicerad 22 november 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: News Øresund – Johan Wessman
Foto: News Øresund – Johan Wessman

Indexet baseras på koldioxidutsläpp, förnybar energi, energiförbrukning och ländernas övergripande klimatpolitik och omfattar 56 länder. Placeringarna ett till tre är tomma – eftersom inget land har gjort tillräckligt för att motverka klimatförändringarna, enligt författarna bakom rapporten.

För första gången toppar Sverige listan, men på en fjärdeplats, vilket främst förklaras av goda resultat när det gäller koldioxidutsläpp och förnybar energi.

Annons

Danmark har fått topplaceringar flera år i rad, men i förra årets CCPI-index föll Danmark till plats 13 och i år tappar landet ytterligare och landar på plats 17. Det försämrade resultatet förklaras av att den nuvarande danska regeringen inte aktivt stöttar utfasningen av kol och tidigare tagna beslut om minskade koldioxidutsläpp. Regeringen kritiseras också för att satsa på motorvägar istället för elektrifierade järnvägar.

I kategorierna förnybar energi och energiförbrukning ligger Sverige och Danmark ganska jämnt; Danmark är till och med starkare i när det kommer till förnybar energi, men det är utsläppen och framförallt den nationella klimatpolitiken som drar ner betyget.

USA kommer femte sist på listan och Iran och Saudiarabien tar bottenplaceringarna.

Bakom rankningen står den tyska tankesmedjan German Watch och forskningsinstitutet New Climate Institute.

News Øresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons