39-årige australiern Matt Ross bekantade sig under veckoslutet med Hässleholm och Vittsjö. I januari flyttar han hit från Frankfurt. Foto: Marika Höghäll

Ross – Vittsjös nye boss

Han vill se ett Vittsjö med stort bollinnehav som spelar en underhållande men effektiv fotboll.
I bagaget har han erfarenheter från Kina, Karibien och Tyskland.
Möt Vittsjö GIK:s nye australiske tränare Matt Ross.

Namn: Matt Ross.
Ålder: 39 år (”i tre veckor till”).
Bor: I Frankfurt men flyttar till Hässleholm i januari.
Familj: Hustrun Soon som är musiklärare och pianist. Hon arbetar i Tyskland, kommer till Sverige över sommaren och flyttar till Kina för ett nytt jobb i höst.

I helgen flög Matt Ross från Frankfurt för att bekanta sig med sina nya omgivningar.
Han är född i Newcastle på den australiska östkusten. Eftersom hans far var yrkesmilitär flyttade de runt mellan olika platser i Australien under uppväxten. Han utbildade sig till lärare, spelade fotboll och tränade fotbollslag. Han har jobbat på internationella skolor vilket tog honom till Kina, Karibien och Tyskland. På meritlistan finns uppdrag för Kinas U20-damlandslag och Brittiska Jungfruöarnas damlandslag.
– För tio år sedan bestämde jag mig för att fokusera på coachandet, skaffade mig Uefa B- och Uefa A-licens för att skapa en karriär som tränare.
Han jobbade som akademitränare för 15- och 16-åriga pojkar innan han flyttade till tyska Frankfurt för fem år sedan tillsammans med hustrun Soon som är pianist och musiklärare.
– När vi vann Champions League var jag scout och analyserade motståndare. Årets därpå, 2016, blev jag assisterande och två-tre månader senare klev jag upp som huvudtränare.

Har du hunnit lära dig några svenska ord än?
– Jag har precis börjat. Jag har det här, säger Ross och pekar på mobilen.
– Jag lyssnade på första lektionen på flyget hit. ”Ursäkta”, provar han.

Vad har du för fotbollsfilosofi?
– Jag tycker om när mina lag har bollen och anfaller. Bollinnehav – men det ska vara användbart, inte hundra passningar som mynnar ut i ingenting utan bollinnehav med syfte att göra mål. Vi ska anfalla, göra mål och ha intelligenta spelare som kan fatta egna beslut på planen. Jag gillar att använda träningarna till att utbilda och ge alternativ för olika situationer. Spelarna måste ta ansvar, vilket innebär att vi behöver spelare med stark karaktär, självförtroende och tro på sin förmåga. Jag ger dem ett ramverk med struktur men innanför det ska spelarna se vad situationen kräver och fatta besluten.
– I ett vidare perspektiv tycker jag att ett lag speglar sin tränare. Så jag vill att mina lag alltid ska visa respekt för motståndare, domare och för sporten.
Här menar Ross att damfotbollen måste ta ett större ansvar än herrfotbollen, om man vill växa.
– I herrfotboll kan Mourinho säga: ”Vi vill spela 5–5–0 i Manchester United, spela tråkigt men vara glada ändå” men om vi i Vittsjö vill ha 800 på matcherna ska publiken känna att de hade trevligt, blev underhållna och att laget spelade bra. Vi vill att de ska komma tillbaka nästa vecka och gärna ta med sig någon till matchen. Sedan finns det en annan sida av saken, där vi behöver plocka poäng. Att hitta den balansen är ju det svåra.

Kommer du att göra stora ingrepp i Vittsjös spel?
– Jag har sett några matcher och tycker inte att det behövs göras så stora förändringar. Jag såg mycket bra saker. Det är bara några mindre bitar vi behöver jobba på, taktiska och fysiska. Det blir ingen 180-graders vändning utan jag vill titta på alla bitar och försöka höja nivån. Människor blir bekväma och behöver skakas om ibland. Därför är det bra för mig att komma in med nya ögon.

Kommer du att bo i Hässleholm?
– Det är planen. Jag tycker det är viktigt att jag bor här och är en del av gemenskapen. Jag behöver ha god kontakt och vill bo där jag jobbar.

Det blir en stor förändring att flytta från Frankfurt till Hässleholm och Vittsjö?
– Frankfurt var en stor stad och det var svårt att få bra kontakt med supportrarna, det var svårt att få exponering i kamp med Eintracht Frankfurt och hockeylaget. Här är Vittsjö traktens bästa lag och för mig är det väldigt positivt. Det blir en annan puls men jag är ändå ingen storstadsperson.

På vilket sätt är du och Mårtensson ”a perfect match”?
– Vi fick bra kontakt direkt. Jag vill inte påstå att det kommer att bli ”a perfect match” men jag är säker på att vi kommer att lösa alla problem och komma fram till rätt beslut. I ett tränarteam handlar det alltid om ärlighet, förtroende och kommunikation.

Till sist, är det inte galet att söka upp kylan i Sverige när du kan leva i varma Australien?
– Australien kommer alltid att ha solen och stränderna, de finns där om två veckor när jag ska fira jul. Men det är egentligen samma budskap som jag har till spelarna: hur högt du når beror på hur mycket du är villig att offra. Om spelarna lägger sig i tid om kvällarna, äter rätt, tränar hårt och inte tar några genvägar är chanserna till framgång större. Det är samma sak för mig. Att jag inte kan åka hem till Australien och träffa min familj är en stor uppoffring men om vi kan uppnå någonting tillsammans här så är det värt det.

Namn: Matt Ross.
Ålder: 39 år (”i tre veckor till”).
Bor: I Frankfurt men flyttar till Hässleholm i januari.
Familj: Hustrun Soon som är musiklärare och pianist. Hon arbetar i Tyskland, kommer till Sverige över sommaren och flyttar till Kina för ett nytt jobb i höst.

×