Annons

Cen­tern bör för­söka för­bättra för­sla­get

Opinion Att ge möj­lig­heter för ut­satta ung­domar som miss­hand­lats av sy­stemet måste vara vik­tigare än po­li­tisk-tak­tiska hän­syn.
Opinion • Publicerad 18 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Rege­ringens för­slag om hur en­sam­kom­man­de barn och ung­domar från Af­ghan­i­stan ska kun­na få stanna, om de fått vänta allt­för länge på utvi­snings­be­sked har brister. Det har An­nie Lööf och Jo­han­na Jönsson rätt i.

Men det är bra att rege­ringen till slut in­såg (lyc­kades bli eniga om) att det är ett rätts­ö­ver­grepp mot den­na ut­satta grupp, att de fått vänta så långe på be­sked att många blivit över 18 år och där­med asyl­prövas en­ligt strängare re­gler.

Annons

Där­för bör Cen­ter­par­ti­et för­söka för­bättra re­ger­ings­för­slaget, inte bara säga nej. Da­tum­gränsen för vil­ka som ska om­fattas av ”am­ne­stin”, den 24 no­vem­ber 2015, är god­tyck­lig. Istäl­let borde ål­dern när asyl­an­sö­kan lämnades in ska gälla för alla.

Cen­ter­par­ti­et vill ock­så att ”sär­skilt och syn­ner­li­gen ömmande om­stän­dig­heter” bör åter­in­fö­ras som en möj­lig­het att vara grund för asyl. Det är vik­tigt, efter­som Migrationsverket i många fall, där så­dana om­stän­dig­heter är up­pen­bara, ändå av­slår asyl ge­nom att hän­visa till stel­benta pa­ra­grafer.

I den ar­ti­kel där in­vänd­ningarna från C fram­fö­rs verkar par­ti­led­ningen avvisa alla för­hand­lingar om för­bätt­ringar in­nan en pro­po­si­tion landat på riks­dagens bord. Det gör det för­mod­li­gen svårare att nå re­sul­tat.

Att ge möj­lig­heter för ut­satta ung­domar som miss­hand­lats av sy­stemet måste vara vik­tigare än po­li­tisk-tak­tiska hän­syn. Så för­handla med rege­ringen di­rekt.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons