Från årsskiftet avgiftsbeläggs vattengympan i kommunens simhallar. Det har retat upp flera pensionärer, som nu inte får gympa gratis längre. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

Arga badare rasar mot chockhöjd avgift

bjärnum Från årsskiftet ska penionärer i Hässleholms kommun börja betala för vattengympan. Det har skapat en mindre tsunami som träffar politiker och beslutsfattare.
‑ Det blir ju upp till 600 procent dyrare för oss, säger Irja Björkman i Bjärnum.

Hon och väninnorna njuter av att delta i vattengympan regelbundet i Bjärnum. Men efter nyår räcker det inte bara med inträdesavgiften på 20 kronor. Nu måste de lösa ett säsongskort för 650 kronor per termin, eller betala 60 kronor per pass plus den höjda avgiften för vanlig motionssimning på 25 kronor. Det blir totalt 85 kronor per gång. Det är 65 kronor mer mot i dag på ett bräde.

Känslorna svallar bland de badande damerna, varav flera funderar på att sluta med vattengympan, eftersom den upplevs för dyr.
‑ Ja, vi är rätt sura, dessutom har vi fått ganska dålig information om de olika kort vi kan köpa till vattengympan. Själv funderar jag allvarligt på att sluta, vilket ju går stick i stäv med kommunens ambition att vi som är äldre ska röra på oss mer för att hålla oss friska, säger Irja Björkman.

Hon brukar gå på vattengympan i Bjärnum på torsdagar mellan 18.30 och 19.00. Det är efter att kassan har stängts för allmänt bad.
Kommunfullmäktige antog nya taxor och avgifter för bad och motion i de kommunala anläggningarna nyligen. Fritidsnämnden beslutade om nya motionsavgifter i höstas, som ska gälla från årsskiftet.
Kommunens badchef Lotta Gustafsson förklarar varför:
‑ I dag betalar man en avgift utöver inträde för ledarledd aktivitet som till exempel spinning. Eftersom vattengympan också är ledarledd anses det rättvist att deltagare även betalar för den aktiviteten. Ledarskap kostar.
Tanken bakom den nya avgiften är att fler ska stimuleras att röra på sig med moroten att ju fler pass man går på desto billigare blir det.

Det nya säsongskortet för vattengympa kostar 650 kronor och gäller från 1 januari till och med den 30 juni. Från den 1 juli till och med den 31 december får man betala ett nytt kort för 650 kronor. Totalt 1 300 kronor för ett år.
Säsongskortet gäller däremot inte för inträdet till motionssimning. Då tillkommer 25 kronor i inträde.
‑ Säsongskortet gäller i kommunens tre badhus i Bjärnum, Tyringe och Qpoolen i Hässleholm, säger Lotta Gustafsson.
Vill man inte köpa ett säsongskort så står ett klippkort med tio pass för 450 kronor till buds.
‑ Vi vill att fler ska köpa säsongskort så man lockas att gå på fler pass, förklarar Lotta Gustafsson.

Det argumentet trycker Irja Björkman är grunt.
‑ Jag och många andra går kanske högst nio, eller tio pass under en termin. Det tycker jag är tillräckligt. Med säsongskort, eller klippkort blir det därför avsevärt mycket dyrare mot i dag.
Notan för hennes vattengympa slutar dag på runt 200 kronor i halvåret.
I Tyringe och Hässleholm är motionsbaden öppna även när vattengympan pågår, till skillnad mot Bjärnum.
‑ Vill man simma i motionsbassängen i Tyringe och i Qpoolen ska man betala inträdet på 25 kronor. Vill man enbart delta i vattengympan slipper man det inträdet, säger Lotta Gustafsson.

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×