Julia Werup, dotter till Jacques, läste egen dikt och sjöng en av sin pappas texter i tonsatt version. Foto: Clemens Altgård
Samtal Werups vänner emellan... Från vänster: Lasse Söderberg, Hans Pålsson, Jan Troell och Daniel Sandström. Foto: Clemens Altgård
Symboliskt nog föll en mikrofonskugga på Werup-porträttet (målat av Johan Falkman) uppe vid scenen. Som en påminnelse om att Jacques Werup också var en stor estradör. Foto: Clemens Altgård

Lyckad kväll till Werups minne

Författarscen

Författarscen till minne av Jacques Werup

Måndag 18 december 2017.
Ljusets kalender på Stadsbiblioteket i Malmö.
En kväll med poesi, musik och samtal med bland andra Julia Werup, Jan Lundgren, Lasse Söderberg, Hans Pålsson, Jan Troell, Daniel Sandström, Gabriella Håkansson, Mattias Nilsson, Àngela Garcia med flera.

Det är nu lite drygt ett år sedan den mångsidige författaren och artisten Jacques Werup gick bort. I samband med den officiella avtäckningen av Johan Falkmans porträtt av författaren anordnades också en minnesstund med ett ambitiöst program. Eftersom målningen som är inköpt av Malmö stad kommer att placeras på Stadsbiblioteket så var det också där, i Ljusets kalender, som arrangemanget ägde rum. Allt i regi av Per Bergström, Internationell författarscens producent.

Det är optimal publiktillströmning den här kvällen och vi som kommit dit bjuds på ett rikt varierat program, med pianomusik, uppläsningar, sång, film och samtal. Porträttet är på plats uppe vid scenen, men Jacques Werups gestalt kommer att möta våra blickar på fler vis än så under kvällen. I en intressant dialog talar författaren Gabriella Håkansson med konstnären Johan Falkman om porträttmålningens tillkomst. I detta samtal sätts också målningen in i en intressant konsthistorisk kontext.

Ett intensivt inslag under kvällen består i att Jacques dotter Julia Werup läser ur sin diktsamling  ”Ensamma mäns död” som utkommit i en dansk-svensk utgåva i Danmark: ”…Vintern har aldrig varit så grå som i år / Min far har precis lämnat mig / Din aska ska snart grävas ner / i sanden på Haväng / En plats där verkligheten inte existerar / Bara fantasin och en kvinna som förstod”.

Texten är emellanåt uppriktig på gränsen till skarp i tonen, men sorgen och saknaden är inte att ta miste på. Det märks att Julia Werup har stor scenvana och är en skicklig estradör precis som sin pappa. Julia Werup framför också en tonsatt version av sin fars dikt ”Nära”, som blir till en mycket personligt och övertygande tolkad sång om drömmen om ”ett liv med sällsam skönhet”.

Vi får också veta att Jacques Werup kunde vara ganska skygg all scenvana till trots. Pianisten Hans Pålsson, som turnerade mycket med Werup berättar en anekdot om hur Jacques föreslog att de backstage skulle fly ut genom ett fönster för att slippa möta autografjägarna som väntade på andra sidan dörren. Om socialt umgänge ibland kunde kännas prövande för poeten, som vistats i så många städer, så fann han ofta ett slags gränslös frihetsupplevelse i naturen. Så blev han under en längre tid också en skildrare av den skånska landsbygden. Några välvalda utdrag ur Jan Troells filmer med Werup visas och det är filmscener som stått sig bra genom åren. Genom filmvisningarna blir Jacques Werups röst åter närvarande i rummet.

Redan inledningsvis har vi nämligen fått ta del av ett filmat samtal mellan honom och den gamle vännen, poeten Lasse Söderberg. Det är en upptagning från förra året och de diskuterar bland annat vad som förenar och vad som skiljer dem åt i fråga om politiska och estetiska vägval.

Vänskapen dem emellan var stark, det framgår även av det samtal som sedan utspelar sig — mellan Söderberg och två ytterligare vänner till Jacques, Jan Troell och Hans Pålsson — med Bonniersförläggaren Daniel Sandström som moderator. Det blir känslomässigt överväldigande emellanåt, som det lätt blir när några vänner samlas för att minnas en person som inte finns med längre. En del av samtalet kretsar kring vad som är kärnan i Werups författarskap och det verkar råda enighet om att han måste ses som en sanningssökare framför allt.

Sammantaget var det en mycket lyckad kväll och en värdig minnesstund.

Författarscen till minne av Jacques Werup

Måndag 18 december 2017.
Ljusets kalender på Stadsbiblioteket i Malmö.
En kväll med poesi, musik och samtal med bland andra Julia Werup, Jan Lundgren, Lasse Söderberg, Hans Pålsson, Jan Troell, Daniel Sandström, Gabriella Håkansson, Mattias Nilsson, Àngela Garcia med flera.

×