Julbelysning på Järnvähsgatan
De nya ljusdekorationerna på Järnvägsgatan är ett nytt och annorlunda inslag i stans julpynt av centrum. Många har synpunkter, både positiva och negativa. Juldekorationerna kostar rätt mycket pengar, som varierar över åren. Dekorationerna brukar i regel hålla i tre-fyra år. Foto: Stefan Olofson
Falling drops heter utsmyckningen av träden på Styortorget. Ljuset faller i en jämn ström i stora droppar. Foto: Stefan Olofson
På Första Avenyn står julgranar i klungor. Med snö stärks effekten av julkänsla. De lysande istapparna hänger nästan hela vägen upp till kyrkan. Foto: Stefan Olofson
De lysande tomten möter alla i T4-rondellen. Den väckte också debatt en gång
Julgranarna i stål med belsyning är effektfulla i mörkret i rondellen på Grönängsplan. Många hässleholmare tycker mycket om dem, enligt Gunnar Svärd. Foto: Stefan Olofson
Cronos heter dekorationen vid Järnvägsgatan, som är ny för i år. Foto: Stefan Olofson

Julpynt med associationer

hässleholm ”Två kebab i bröd”. ”Ballonger”. ”Glasstrut ”. ”Fantastisk fint, centrum börjar äntligen leva”. ”Red light district”.

Stadens juldekorationer väcker onekligen känslor bland hässleholmarna. Och kommentarer på stan och i sociala medier.
På facebookgruppen ” Hässleholm förr i bild” risas och rosas den nya julbelysningen på Järnvägsgatan friskt och skribenterna öveträffar varandra i förslag och gissningar om vad de båda lyrorna med olikfärgade bollar egentligen kan liknas vid.

Gunnar Svärd är kommunens parkförvaltare och ansvarig för juldekorationerna. Han tycker att Järnvägsgatans julpynkt är både nytänkande och fin.
‑ Den heter ”Cronus” och är ny för i år. Vi var tvunga att skaffa nya dekorationer, sedan de gamla stolparna togs bort i samband med ombyggnaden, förklarar han.
Han är inte förvånad över att hässleholmarna har synpunkter på utsmyckningen och belysningen. Julkänslan kan ju ingen ta miste på, anser han, och det är ju den som ska infinna sig.
‑ Det är upp till betraktaren att döma vad som är fint, eller mindre fint. Sätter man upp något nytt så blir det alltid reaktioner. Jag valde Cronus i katalogen, eftersom den är riktigt häftig. Det är svårt att veta hur det ser ut innan julbelysningen är på plats, säger Gunnar Svärd.

På Första Avenyn bjuds man på granar utan ljus under lysande istappsslingor.
‑ Jokkmokk light, konstaterar en ung kille som går förbi. Men fint när det är tänt.
I rondellen på Grönängsplan har Gunnar Svärd pyntat granformade stålställningar med ljus-slingor, som är mycket uppskattade, enligt Gunnar Svärd. I T4-rondellen står den lysande jättetomten på plats som vanligt.
‑ Det var många som hade synpunkter på den när vi satte upp den för några år sedan, säger Gunnar Svärd.
Träden på Stortorget har ”falling tubes” i kronorna. Ljuset faller i jättestora vita droppar i en aldrig sinande ström. I Dragonrondellen ståtar en stor lysande ljusstjärna på fot.

Johan Jönsson, chef för HessleCity, som jobbar för utveckling av centrum har ingen offentlig uppfattning om centrums utsmyckning till jul.
‑ Vi har varit med på ett hörn i diskussionen, men deltar gärna mer aktivt nästa jul. Nu har vi fått ny belysning och man kan ju inte få allt på en gång.
Han är nöjd med utsmyckningen av Stortorget.
‑ Det kostar att pynta stan. I min vision finns en isbana på torget och att vi kan arrangera bandymatcher och idrottstävlingar som drar mycket folk.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×