Besnik Vilanca hoppas att klubbarna skall ta behovet av nya domare på större allvar. Foto: STEFAN SANDSTRÖM

Domarbasen Vilanca ser utmaningar

– Har vi inga domare blir det inga matcher. Har vi inga lokala domare blir det ökade kostnader för klubbarna.
Återväxten när det gäller fotbollsdomare är något som delvis oroar Besnik Vilanca, ordförande i Hässleholms Fotbollsdomarklubb.

– Den 20 januari kör vi årets första nybörjarkurs i Hässleholm och redan nu har vi 18 anmälda till den kursen, menar Besnik Vilanca.
– Men det finns absolut plats för flera.
Domarsituationen, inte minst när det gäller matchledare i de lägre serierna, är ett ständigt diskussionsämne även om situationen är hyfsad i nordost.
Men med en viss avgång av domare och ett visst ointresse från en del större klubbar att hjälpa till att rekrytera nya matchledare oroar en del.
– Man kan ju tro att alla klubbar skulle vara intresserade av att se till återväxten men tyvärr är det inte så, förklarar Vilanca.
– Åtminstone de lite större klubbarna borde ha någon ansvarig för rekryteringen men det finns också goda exempel som IFK Osby och FC Hessleholm vilka arbetar hårt för att få fram kvinnliga domare.
– I dagsläget är ett halvt dussin av våra 40-talet medlemmar tjejer och så många har vi aldrig haft tidigare – vilket är glädjande, säger Besnik Vilanca som själv kom in på domarbanan mer eller mindre av en slump.

Det var när han som junior spelade i Hässleholm IF:s juniorlag och själv inte tillhörde de trevligare spelare på plan.
– Vi gick ut till halvtidspaus när förre domarbasen Inge Wilhelmsson kallade mig till sig, berättar Vilanca.

– Wilhelmsson förklarade att jag som ju hade så mycket åsikter om bedömningarna och domaren var välkommen till en nybörjarkurs någon vecka därefter – och jag bestämde mig för att gå dit.
– Det var 17 år sedan och jag har aldrig ångrat att jag fortsatte.
Domarbasen menar att det finns massvis med bra anledningar att satsa på en domarkarriär.
– Vill man fortsätta med sporten även efter den aktiva karriären är det här ett perfekt sätt att hålla kontakten med fotbollen.
– Dessutom är det ju betald motion och man får på köpet en bra ledarskapsutbildning, förklarar Vilanca.

Men det är väl samtidigt ganska tufft att som ung domare stå ensam ute på plan och få mycket kritik från spelare, tränare och föräldrar?
– Jo, men dels skall man komma ihåg att det är i ytterst få matcher som det uppstår några problem och vi försöker verkligen från domareklubben att lotsa in våra nya domare på bästa sätt, förklarar Besnik Vilanca och berättar om de observatörer som finns med för att stödja de nya domarna.

Finns det önskemål på klubbarna också för att stödja domarna?
– Absolut, alla klubbar borde exempelvis ha en domarvärd och vidare borde man se till att exempelvis de tjejdomare som vill har tillgång till ett eget omklädnings- och duschrum, berättar Besnik Vilanca.
– Dessutom borde klubbarna försöka se till att föräldrar som inte uppför sig vid ungdomsmatcher sysslar med något annat medan barnen spelar fotboll.

×