Foto: TT
Foto: TT

Hektisk nyårsnatt men lugnare än i fjor

SKÅNE Som en hektiskt helgkväll med fullt upp att göra men hanterbart.

Så sammanfattar polisen nyårsnatten i Skåne där Kristianstad får ”svartepetter” medan årets nyårsfirande på Möllevångstorget i Malmö gick betydligt lugnare till i år jämfört med i fjor, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.
– Det som inträffade i Kristianstad är inte okej. Det har brunnit i två bostadsområden där, Näsby och Charlottesborg, och räddningstjänst och polis åkte dit. Då sköts raketer mot polis och räddningspersonal och ungdomar kastade också sten mot polisen, säger Fredrik Bratt.

Det resulterade i att patrullen fick begära förstärkning och polisen kunde sen gå in med kraft och då upphörde stenkastningen.
– Men det är anmärkningsvärt att det ens förekommer. Kristianstad är ingen stor stad och ska inte ha den typen av problem.

Stenkastningen utfördes av ungdomar.
– Vi har ingen gripen och det är svårt att få tag i de här personerna, säger Fredrik Bratt.
– Det är mörkt, det går fort och de gömmer sig bakom bilar och annat. Vi tar gärna emot tips och jag vill poängtera att det här handlar om ett mindre antal ungdomar, många är också väldigt skötsamma.
I Malmö kom under natten in anmälningar om raketskjutning och stök framför allt innan tolvslaget.
Ungdomar ska ha skjutit nyårsraketer på ett vårdslöst sätt vid Oxies pågatågsstation och i Lund sköts raketer mot bussar och förbipasserande.
I några trapphus ska smällare också ha kastats in.
Vid 18.30 brann en bil på Påskliljegatan nära Hylliebadet och en bil på Thomsons väg i Rosengård. Ingen människa ska ha skadats.

På Möllevångstorget där det var så oroligt i fjor gjorde polisen en offensiv förebyggande insats detta nyår.
– Vi har jobbat på ett annat sätt i år och situationen på torget blev betydligt bättre nu. Man sköt raketer upp i luften och inte på andra. Vi i polisen har också gått på folk i ett tidigare skede och om vi såg någon som inte kunde hantera situationen tog vi in den personen.
– Poliserna gjorde ett mycket bra jobb på Möllevångstorget, säger Fredrik Bratt.

Under nyårsnatten rapporterades en del småbråk och fylleri i Ystad men inga större problem med raketskjutningar där.
I Trelleborg kom däremot fler larm om raketkjutning, en del kring Syster Jennys väg.
I Lund beskriver polisen också situationen som hanterbar.
– Sen kan vissa typer av brott, exempelvis sexualbrott, komma att anmälas under dagen i dag, säger Fredrik Bratt.
– Vi hade några ingripanden mot sexuellt ofredande under natten där kvinnor reagerat direkt, tagit hjälp av ordningsvakter som agerat och hållit personen tills vi kom och det är bra.

×