Lång karriär för Rose Marie

Den amerikanska skådespelerskan Rose Marie har avlidit i en ålder av 94 år, skriver Expressen.
Hon var född i New York City och började uppträda redan som treåring under namnet Baby Rose Marie. Som femåring var hon redan en stor radiostjärna, känd för sin starka röst och hon hade sin egen NBC radio show.
Filmdebuten kom då hon var nio i komedin International House. Under barndomen spelade hon in flera skivor och i tonåring sjöng hon på nattklubbar. På 50-talet gjorde hon en roll i The Phil Harris – Alice Faye Show på Broadway.
Det stora genombrottet kom med tv-programmet The Dick Van Dyke Show, som sändes på 60-talet. Där spelade hon rollen som Sally Rogers.
Under sin karriär nominerades hon till Emmy tre gånger. Efter succéshowen på 60-talet gjorde hon flera komediroller, som The Doris Day Show, The Hollywood Squares, The Monkees, Murphy Brown och Caroline in the City.
På 70- och 80-talet turnerad hon med musikalen 4 Girls 4, tillsammans med Rosemary Clooney, Helen O’Connell och Margaret Whiting.
Hon har även sin egen stjärna på Hollywood Walk of fame och flera ägodelar från hennes barndomskarriär finns utställda på Smithsonian’s American History Museum.

×