Bengt Andersson, Östra Göinge med p-skiva, som han nu är noga med att lägga ut efter att ha fått parkeringsböter. FOTO: MAJA ÖGREN ANDERSSON
Många tycker att parkeringsbestämmelserna med p-skiva är oklara och krångliga på torget i Broby. FOTO: SUSANNE GÄRE

Förvirrat på torget

broby Många klagar och tycker att parkeringsbestämmelserna i Broby är oklara och krångliga. På torget finns till exempel inga skyltar om vad som gäller.
– Vi har gjort bedömningen att fler skyltar skapar mer förvirring än nytta, säger Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef i Östra Göinge kommun.

Det är många i Broby som inte vant sig vid att använda p-skiva när de ska parkera i byn. Men också turister och förbipasserande har svårt att uppfatta budskapet om vad som gäller.

På nyöppnade Gästis fick flera av de som jobbade med renoveringen böter när de jobbade och parkerade på torget, som har gott om p-platser. Restaurangen har fått ta emot många frågor om vad som gäller och har fått dela ut p-skivor. Parkeringen är alltså gratis i två timmar, men man måste lägga ut p-skiva synligt. Gör man inte det riskerar man böter.

En som råkat illa ut är Bengt Andersson som bland många andra fått böter.
– Man måste ju komma ihåg p-skivan och det har jag något sånär vant mig vid. Jag parkerade utanför banken och ställde in min p-skiva. Sedan lade jag den mellan sätena och det var ju inte så lyckat. 400 kronor till ingen nytta.
Han tycker att skyltningen i byn överlag är bra, men när det gäller torget kanske det skulle vara mer information om vad som gäller.

Henrik Arvidsson påpekar att när man kör in i Broby centrum står det skyltar om vad som gäller på Torggatan och på Östra Järnvägsgatan.
– Vi har en parkeringszon och på alla p-platser inom zonen ska man lägga ut p-skiva.

Men på torget finns inte en enda skylt om vad som gäller, hur kan det komma sig?
– Vi har valt att märka ut vad som gäller när man kör in i Broby centrum och vi följer skyltningen enligt trafikförordningen.

Men det kanske inte är så kul att gå och äta på Gästis och få parkeringsböter när man kommer ut från restaurangen?
– Det där kan vi lösa, säger Henrik Arvidsson, vi kan ta kontakt med dem och erbjuda dem möjlighet att dela ut p-skivor till sina kunder.
Efter Norra Skånes påringning meddelar Henrik Arvidsson att han med en kollega varit ute och kontrollerat hur det ser ut på torget.
– Vi väljer att inte komplettera skyltningen på torget, säger han, vi bedömer att det skulle skapa mer förvirring än nytta.
De nya bestämmelserna infördes 2016. Före det var det fritt fram att stå på torget och p-skiva behövdes inte.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×