Nu är produktionen på Skandinaviska chuckfabriken igång efter fyra månader konkursen. Örjan Malmstedt, Bertil Nilsson, Karl-Bertil Andersson, Jörgen Eliasson, Mats Lindahl och Ebbe Jonsson gläds åt nystarten. Arkiv: Åke Ljungberg
Sex lastbilar med sopor per dygn ska köras från Kristianstad till Vankiva om sopsamarbetet blir verklighet. Arkiv: Stefan Sandström
”Det är inte meningen att allt som är bra ska dras från Hässleholm till Kristianstad och bara skiten ska komma hit”, menar kommunalrådet Christina Ivarsson. Arkiv
Bo Pax Göransson vädjar om att biståndsminister Alf Svensson ska hjälpa till att ordna fram två blodcentrifuger till Kaliningrad. Arkiv: Mats Wivel
Thomas Rydlund och Christina Hallström tillträdde som nya ägare på Backebo under 1990. Arkiv: Jonas Karlsson
”Vården på Backebo är inriktad på permanent äldreboende där omsorgstagarna har behov av särskild tillsyn”, berättar Thomas Rydlund. Arkiv: Jonas Karlsson
Det är dags för återinvigning av nyrenoverade Sösdala simhall. Hädanefter är det Sven Eryd och Kerstin Holmander som håller i trådarna. Arkiv: Olle Andersson
Bengt-Åke Adolfsson, från årsskiftet ny VD på tidningen Norra Skåne. Arkiv: Olle Andersson

Fabrik nystartar och simhall öppnar

Efter ett nära tre månader långt produktionsstopp i samband med konkursen har nu Skandinaviska chuckfabriken i Tyringe kört i gång igen.
Bland de anställda spirar optimismen och arbetsglädjen. ” Jag är inne på mitt 43:e år här på Chuckan och det känns förstås väldigt skönt att få börja arbeta igen”, säger Gunnar Sunnermark, en av 15 SCA-medarbetare som återanställts. Företaget hade en 97-årig oavbruten produktion med som mest 120 anställda, innan konkursen inträffade i somras. ” Nu är det upp till oss att få snurr på hjulen igen”, säger Sunnermark.
På samma tidningssida läser vi däremot att inga glada miner syns på möbeltillverkaren Akuma AB i Tyringe. Situationen är där kritisk, varför ytterligare 27 anställda varslats om uppsägning. Sedan finns endast ett 15-tal kvar.

Kristianstad behöver en ny soptipp och länsstyrelsen har förordat att båda kommunerna ska samsas om Hässleholms tipp i Vankiva.
Men Hässleholms kommunalråd Christina Ivarsson (M) är kritisk till planerna på ett sopsamarbete så länge inte frågan är löst om högskolans placering. Först ska det utredas hur det blir med utbildningen på Tekniskan här.
Förslag finns nämligen att samla hela högskoleutbildningen, inklusive den i Hässleholm, till P6-området i Kristianstad och det vill absolut inte fru Ivarsson. ”Det är inte meningen att allt ska dras till Kristianstad och bara skiten ska komma hit”, säger hon drastiskt.

Tidningens nitiske medarbetare Bo Pax Göransson, han med kåseriserien ”Hasselnöten”, har tillbringat nyårshelgen med trosfränder från Kristet center syd på andra sidan Östersjön.
Bo är skakad över upplevelserna i Kaliningrad, den ryska enklaven som ligger inklämd vid kusten mellan Polen och Litauen. Han har gjort flera resor i baltstaterna men anser att läget är värst i Kaliningrad. Där råder stor materiell nöd, till väsentlig del beroende på att civila behov alltid kommit i bakgrunden för militära intressen hos makthavarna i Moskva.
Ungefär 130 000 av provinsens invånare är i behov av hjälp idag, och mat och medicinsk utrustning är viktigast. Ett exempel är att människor dör i avsaknad av blodcentrifuger och därför vädjar Göransson till biståndsminister Alf Svensson att ordna fram sådan apparatur.
Med på resan vid nyår hade sällskapet från Skåne två lastbilar och en buss med förnödenheter, mat, kläder och biblar som samlats in här.

Vårdhemmet Backebo i Hörja står nu renoverat från grunden, en upprustning som var helt nödvändig enligt nya ägarna från 1990, Thomas Rydlund och Christina Hallström.
Den gamla delen är renoverad från grunden och dessutom har en ny byggnad med sex patientlägenheter uppförts. De äldsta delarna av Backebo var från omkring 1915 och inrymde då bland annat smedja och cykelverkstad.
I mitten av 1960-talet startade systrarna Hanna och Maja Karlsson ett konvalescenthem här för sex gäster, senare utökat till 12 respektive 18 platser. Nu finns det plats för 25 patienter i ett permanent äldreboende. Varje patient har egen kontaktperson, det betonas av ägarna.

Nyrenoverad är också Sösdala simhall, som blivit ”hemmahall” för OS-simmaren Sven Eryd, välkänd från handikapp-OS i Korea 1988.
Under fyra år har han jobbat i en stor och modern badanläggning i Vellinge och nu tar han över driften hemma i Sösdala tillsammans med sambon Kerstin Holmander. Eryd är väl förtrogen med gamla simhallen, där han genom hård träning lade grunden för sina framgångar.
Sösdalas simhall byggdes i slutet av 60-talet och har under åren drabbats av besvärande brister. Den mindre bassängen har på senare år varit helt avstängd. Men nu kommer sösdalaborna att finna sin simhall både fräschare och roligare än förut.

Efter 24 år inom landstinget, varav de sista 13 som ekonomidirektör, tog vid årsskiftet Bengt-Åke Adolfsson över rodret för vår tidning Norra Skåne.
Rötterna har han i Nybro och betecknar sig själv som en sparsam smålänning. ” Jag ser jobbet på tidningen som spännande och utmanande, och det gäller att vi alla satsar hårt och åt samma håll för att nå nya framgångar”, säger han. ”Norra Skåne har en framtid och kommer att stärka sina positioner genom rätta satsningar. Företaget har tre säkra ”ben” att stå på: Det är själva tidningen, Norra Skåne Offset och Resetjänst som nu också tagit över Turistcentrum. Satsningen på ny teknik fortsätter, och jag ser verkligen tiden an med tillförsikt”, avslutar nye vd:n.

×