GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många mister fast telefonförbindelse

Östra Göinge/OSBY Den 30 november lades kopparnätet ner i Bivaröd, Björkeröd, Breanäs, Hylta och Olinge. – Vi trodde det skulle bli många reaktioner, men det har varit förvånansvärt lugnt, säger Pia Vingestråhle, bredbandsansvarig inom Östra Göinge kommun. I december i år är det Osby kommuns tur.
Östra Göinge • Publicerad 17 januari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Snart ett minne blott. Nedläggningen av kopparnätet pågår. Det började 2017 och fortsätter under 2018.                                                                     FOTO: ARKIV
Snart ett minne blott. Nedläggningen av kopparnätet pågår. Det började 2017 och fortsätter under 2018. FOTO: ARKIV

Hon tror att anledningen till att de som fått sina fasta telefonledningar avstängda varit väl förberedda. Östra Göinge kommun har informerat på sin hemsida och där står precis hur man ska göra i övergången och vem man ska kontakta vid frågor.

– Visserligen är det inte kommunens ansvar att informera om detta, för det är en privat aktör som plockar ned ledningarna, men vi gjorde bedömningen att det här berör alla och att samhällsinformation behövs. Så vi har informerat så mycket vi kunnat.

Att reaktionerna uteblivit kan bero på att abonnenterna fått den hjälp de behövt i övergången.

– Det finns ett specifikt nummer att ringa, som står på vår hemsida, uppger Pia Vingerstråhle, det är positivt, för ringer man Telias kundtjänst är det nog lätt att bli bortkopplad.

På många andra ställen i landet där kopparnätet lagts ned har det funnits äldre som inte haft täckning för mobiltelefon och också fall där äldre inte kunnat larma hemtjänsten.

Men i Östra Göinge finns inte den risken.

– Larm till hemtjänsten går i vår kommun över GSM-nätet och inte alls över det fasta nätet. Det är stabilt och har funnits länge så larmen berörs inte alls av den här förändringen, säger Pia Vingestråhle.

I stället för kopparledningar blir nu invånarna hänvisade till mobiltelefoni och fibernät. Utbyggnaden av fibernätet pågår i Östra Göinge kommun som på många andra ställen.

– Men att synka utbyggnaden av fibern och nedläggningen av kopparnätet är väldigt svårt, säger Pia Vingeståhle.

Hon uppger att för närvarande har ungefär 53 procent av kommunens invånare fått tillgång till fiber, och då främst i tätorterna.

– Utbyggnad på landsbygden tar längre tid eftersom det ofta blir långa avstånd att gräva och är ett mer omfattande arbete.

Det var den 30 november 2017 som Telia Company genomförde en övergång från det traditionella kopparnätet i Östra Göinge. Förändringen berörde privat- och företagskunder hos såväl Telia som andra operatörer. Telefoni, bredband, tv och olika grossist- och företagstjänster påverkades.

Orsaken till övergången är att kopparnätet, enligt Telia, inte klarar att möta behoven vad avser kapacitet, stabilitet och driftsäkerhet när allt fler efterfrågar nya och avancerade digitala tjänster. Fiber- och mobilnät är därför redan idag de vanligaste infrastrukturerna för uppkoppling.

I december 2018 kommer kopparnätet i Osby kommun drabbas. Den 3 december stängs då kopparledningarna Grimsboda, Tosthult, Tranetorp och Vesljunga av.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.