GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han vill ha mer info om varg och lodjur

Osby Jägareförbundet kallade i onsdagskväll till rovdjursmöte på Naturbruksgymnasiet i Osby. Syftet var att uppmuntra till att få in mer dokumentation om vilda djur och därmed öka kunskapsbilden om dem. Dessutom presenterade färska lodjursspår för dagen.
Osby • Publicerad 19 januari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Lodjur till vänster, varg till höger och så Christer Henriksson, besiktningsman och rovdjursansvarig.            FOTO: SUSANNE GÄRE
Lodjur till vänster, varg till höger och så Christer Henriksson, besiktningsman och rovdjursansvarig. FOTO: SUSANNE GÄRE

Christer Henriksson är besiktningsman för länsstyrelsen och rovdjursansvarig i Jägareförbundet Skåne. Han visar en bild på färska spår i snön efter fem lodjur, som han observerade under onsdagen i Lönsbodatrakten.

– Vi har känt till föryngringar i Lönsbodatrakten sedan i augusti, men med dagens färska spår är vi säkra på att där finns tre familjer och två ensamgående lodjur.

Christer Henriksson säger att det är av stor betydelse att få ta del av observationer både från jägare och allmänheten. Han vill få in alla observationer och är med all sin erfarenhet kapabel att avgöra vilka spår det är.

– Vi vill med det här uppstartsmötet få igång en organisation och ett nätverk för att öka kunskapen om viltet, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent och rovdjursansvarig i södra Sverige inom Jägareförbundet. Anledningen är att det är viktigt med fakta, ju mer bra information vi får in ju bättre underlag har vi och ju mindre utrymme finns för rykten.

I Skåne finns 13 kretsar inom Jägareförbundet. Meningen är att det ska finnas en rovdjursansvarig inom varje krets. Under kvällens lopp drillades de rovdjurskunskap.

Christer Henriksson berättar att lodjuren tog tolv dovhjortar 2017 i ett hägn i närheten av Lönsboda, det senaste angreppet var på annandag jul.

– Men nu har vi satt upp eltrådar kring hägnet, så det borde hjälpa, säger han.

Han kan också avslöja att den så kallade snapphanevargen finns kvar i området kring Loshult och Häradsbäck, vilket den gjort i fem år nu ungefär.

– Många rapporterar att de sett varg men i ungefär 90 procent av fallen är det en hund de sett, säger Christer Henriksson.

Kungsörnen är ett annat djur som Jägarförbundet håller koll på. För närvarande finns ett tiotal i ett stråk från Hjärsås, Kristianstad, Bjärnum till Örkelljunga.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.