Foto: TT

Polisoperatör döms för tjänstefel

Skåne La på luren och bråkade med uppringare. Nu döms en tidigare larmoperatör i polisregion Syd för två fall av tjänstefel.

Allt började i augusti 2016 när en man från uppåt landet ringde till polisens ledningscentral. Mannen var orolig för sin svägerska och anade att hennes berusade man skulle skada henne.

Läs mer: Åtalad polisoperatör får jobba kvar

I samtalet förklarade släktingen för larmoperatören att mannen bland annat hotat att bränna ner parets hus.

Men larmoperatören uppmanade uppringaren att lägga på luren och be sin kvinnliga släkting att ringa polisen i stället, vilket också skedde.

Efter samtalet med kvinnan så upprättades ingen så kallad händelserapport av operatören, och ingen anmälan upprättades. Därför skickades inte någon polispatrull omedelbart ut i ärendet.

Bara en timme efter sitt samtal till polisen så sköts den hotade kvinnan ihjäl av sin man.

I november samma år mottog polisoperatören ett samtal från en orolig man. Han uppgav att hans kvinnliga sambo berättat att två män, som hon trodde var inbrottstjuvar, var på väg upp mot hennes dörr.

Operatören frågade då varför inte kvinnan själv ringde polisen, varpå en hätsk ordväxling uppstod mellan operatören och uppringaren.

Läs mer: Polisoperatör åtalas för flera tjänstefel

Dispyten slutade med att operatören la på luren i örat på mannen.

Ingen händelserapport upprättades efter samtalet den gången heller.

– En larmoperatör har en mycket viktig funktion i samhället, både för att polisen ska ha möjlighet att vidta adekvata åtgärder och för att allmänheten ska känna förtroende att kunna ringa in till ledningscentralen för att få hjälp. Larmoperatören har i de båda fallen hanterat de inkommande samtalen på ett felaktigt sätt. Hennes agerande kan inte anses som mindre allvarligt. Hon ska därför dömas för tjänstefel till böter, säger rådmannen Anna Täcklind, i ett pressmeddelande från tingsrätten i Malmö.

Sedan det första åtalet mot polisoperatören så har kvinnan bytt jobb inom polismyndigheten, en tjänst som inte kommer att påverkas av den fällande domen.

 

×