100 år fyller på måndag, den 5 februari, Elis Gunnarsson i Källstorp. PRIVAT BILD

Elis i Källstorp fyller 100 år

På tal om 100-åringar, finns det en man i Källstorp, Glimåkra, som blir 100 år den 5 februari 2018. Elis Gunnarsson heter han och han bor idag på Solglimman i Glimåkra.
Han är uppväxt på gården i Källstorp, där han hjälpte till med jordbruksarbete.
Han började som yrkeshuggare 1939 och använde bara handkraft de första 15 åren, alltså yxa, svans, bågsåg och barkspade. De första åren jobbade han åt Domänverket i Småland men sedan lockades han till Dalarna, där han bodde i Noppikoski och jobbade åt Orsa besparingsskogar 1947 till 1952.

Han har berättat för mig om de hårda arbetet med en och en halv meter snö, där man fick gräva sig ner för att kunna fälla trädet.
De bodde i huggarekojor, där lukten från stekt fläsk och doften från huggarnas svettiga kläder blandades med torkning av seldonen från hästarna. I bästa fall anställdes en kokerska för matlagningen. De hade med sig proviant för två veckor i form av salt fläsk och bönor, kaffe och mjöl till pannkakor.
Det var skidor och snöskor som gällde.

När han kom hem köpte han sin första motorsåg 1954, en Be-Bo 20 med flottörförgasare som måste vridas ett kvarts varv mellan kapning och fällning. Den var hemskt tungt, vägde 18 kilo, men det underlättade i arbetet en del.
Omkring 1960 kom den första moderna motorsågen, som kunde användas för både fällning och kvistning.
Elis har sedan dess slitit ut minst 40 motorsågar.

Elis Gunnarsson blev en förebild för många självverksamma bönder. Han lärde dem att använda motorsågarna på rätt sätt.
Elis var verksam i skogen tills han var 91 år, då bytte han knäet som var fullständigt uppslitet. Han höll efter knäbytet på med att kapa bränne och hjälp sin bror Tore med veden. En yrkesgärning som varade i mer än 70 år.

×