Annons

Erbjud äldre friskvård

Debatt Svenskarna blir äldre och äldre och vår livskvalitet ökar, något vi har förbättrade levnadsvillkor och medicinska framsteg att tacka för.
Debatt • Publicerad 19 februari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Niels Paarup-Petersen. Foto: TT
Niels Paarup-Petersen. Foto: TT

Svenskarna blir äldre och äldre och vår livskvalitet ökar, något vi har förbättrade levnadsvillkor och medicinska framsteg att tacka för. Ett längre liv gör att vi hinner uppleva

mer, har fler år med nära och kära och fler år som aktiva samhällsmedborgare. Det är fantastiskt.

Annons

Men en äldre befolkning ställer också nya krav på samhället. Antalet äldre över 75 år i Malmö öka med mer än 5 000 personer fram till år 2025.

Med högre ålder ökar risken för sjukdom, följdsjukdomar och

funktionsnedsättningar. En äldre befolkning ställer därför höga krav på både sjukvård och kommunal omsorg. En äldre befolkning ställer därmed även krav på insatser för ett

hälsosamt åldrande.

Äldre borde erbjudas friskvård för högre livskvalitet och lägre samhällskostnader. Ett flertal studier har visat på att friskvård hos äldre har positiva hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande effekter. Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktlinjer kring ett hälsosamt åldrande.

I riktlinjerna beskrivs hur hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser från såväl samhällets som individens sida kan förbättra livskvaliteten och bidra till

minskade samhällskostnader för vård och omsorg.

Med en åldrande befolkning kommer behovet av vård öka inom de kommande åren. Därför behöver inte bara sjukvården stärkas, utan även hälsovården. Vi behöver börja arbeta mer preventivt.

Kostbehandling och träning är enkla åtgärder som kraftigt bidrar till ett

hälsosamt åldrande.

Annons

Vi efterlyser en tydlig planering hos Region Skåne kring hur man skall skapa goda förutsättningar för ett hälsosamt åldrande.

Vi anser att alla äldre över 75 år bör erbjudas

kostrådgivning hos dietist i primärvården, träningsråd hos fysioterapeut i primärvården samt samtal om balans i vardagen hos arbetsterapeut i primärvården.

​Vi anser att åtgärderna skall ske i nära samarbete med primärvårdsläkare. Vi är övertygade om att dessa

förebyggande insatser kommer att stärka livskvaliteten för de äldre, men också minska behovet av vård och omsorg.

Charlotte S Bossen, leg, arbetsterapeut och vice ordförande för Centerpartiet i Malmö Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Centerpartiet i M
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons