Vi har inte misskött ekonomin, menar Henrik Fritzon,S.

Fritzon: M visar inte hela bilden

skåne Moderaternas rapport om vårdköerna i Skåne stämmer inte helt med verkligheten, menar regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).
– Utvecklingen i Skåne är mer positiv än i övriga landet.

– Alliansen brukar jämföra operationsköerna i dag med hur det såg ut ui januari 2014. Däremot undviker de att göra jämförelsen med hur det såg ut när de lämnade över till oss. Operationsköerna ökade 66 procent januari 2014 – januari 2015. Den utvecklingen har vi vänt och Skåne har under de senaste åren gått mot den nationella trenden. Antalet köande till operation och åtgärd var sista kvartalet 2017 lägre än det var såväl sista kvartalet 2016, som sista kvartalet 2015.

Även om skillnaden mot rikets köstatisk till operationer, sjukhusbesök, läkarbesök på vårdcentraler inom sju dagar är marginell, ligger Skåne på plussidan.
‑ Det enda som Skåne är lite sämre på är telefontillgängligheten, säger Henrik Fritzon och menar att Moderaternas huvudpoäng att styret i Skåne förlängt köerna inte håller.
Region Skåne har stått emot utvecklingen i landet och har legat still, förklarar Hentrik Fritzon.

Med tanke på att befolkningen har vuxit mycket och att trycket på vården har ökat, anser Henrik fritzon att styret har hanterat situationen ganska bra.
‑ Under Femklöverns sista år växte operationsköerna som sagt med 66 procent.
Henrik Fritzon pekar på att Skåne har högre tillgänglighet än riket till operation och åtgärd, första besök i specialistvården, besök hos läkare i primärvården, besök i barn- och ungdomspsykiatrin samt kortare responstid för ambulans men lägre telefontillgänglighert i primärvåden.
‑ 2013 rankades skånsk sjukvård sist i Socialstyrelsens öppna jämförelser. Nu befinner vi oss på en åttondeplats, säger Henrik Fritzon.

Moderaternas rapport är dessutom inte rättvis, eftersom Region Skåne jämförs med bland annat Halland.
‑ Det är inte jämförbart då Halland saknar universitetssjukhus, fortsätter Henrik Fritzon.
Det medger Moderaterna i en bisats i slutet på sin rapport.

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Veckans ibladningar