Annons

Även 250 000 kommunanställda i Danmark varslas om lockout

Köpenhamn Till varslet om lockout för 120 000 statligt anställda och 70 000 regionalt anställda läggs nu ytterligare ett.
Publicerad 8 mars 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
KL:s ordförande Martin Damm (Venstre) hoppas att konflikten ska lösas innan strejkerna och lockouten träder i kraft. Foto: KL
KL:s ordförande Martin Damm (Venstre) hoppas att konflikten ska lösas innan strejkerna och lockouten träder i kraft. Foto: KL

Kommunernes Landsforening (KL) varslar cirka 250 000 kommunanställda om lockout från och med den 10 april. I stort sett bara de som arbetar med äldre och funktionsnedsatta, värme, vatten och kommunal beredskap kommer att undantas.

Konflikten mellan de kommunalt anställda och deras arbetsgivare handlar liksom för de övriga offentliganställda om hur stor löneökningen under de kommande tre åren ska vara. Dessutom är lärarnas arbetstid en avgörande fråga som fackföreningarna enats om att prioritera.

Annons

Facket har sedan tidigare varslat om strejk för cirka 50 000 kommunalt anställda från den 4 april.

– Vi hoppas inte att det kommer dithän, men vi måste förbereda oss på det och därför har KL:s styrelse idag beslutat att skicka ut varsel om lockout, som kommer att träda i kraft sex dagar senare. Det är KL:s enda redskap för att lägga press på förhandlarna och undgå en konflikt som annars riskerar att pågå i månader, säger Jacob Bundsgaard (Socialdemokratiet), vice ordförande för de kommunala arbetsgivarnas organisation, i en kommentar.

News Øresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons