Rökes ungdomsspelare lyssnade uppmärksamt på Instagramprofilen Diego ”DiegoDigge” Wijkander då han var i Qpoolen och körde lite nydanande innebandyövningar. FOTO: JAN RYDÉN

DiegoDigge brinner för innebandysporten

Om man nämner namnet Diego Wijkander då är det inte många som reagerar. Men om artistnamnet ”DiegoDigge” läggs till då vet förmodligen landets alla innebandyungdomar vem det är.
– Jag har över 25 000 följare på Instagram, säger ”DiegoDigge” som förra veckan besökte och undervisade Röke IBK:s innebandyungdomar.

Diego ”DiegoDigge” Wijkander är en minst sagt färgstark person som brinner för sporten innebandy. De två senaste åren har han åkt runt i Sverige och instruerat ungdomar. Som redan känner ”DiegoDigge” väl från Instagram och hans youtube-kanal.
Diego Wijkander föddes för 36 år sedan i Colombia men blev som liten adopterad till Sverige. Han växte upp och började med innebandy i småländska Ingelstad. Via division 1-spel i Växjö Vipers blev sedan Engelholm klubbadress under några år.

– Bodde då i Helsingborg och började som ungdomstränare där. Flyttade sedan till Göteborg där jag blev heltidsanställd för Lindås Waves ungdomar, berättar Wijkander som där bland annat tränade blivande SSL-spelare.
– Då jag hade en del tid över så startade jag Instagramkontot @diegodigge där jag började lägga upp videoklipp på olika övningar. Jag har nu under en fem-sex år lagt upp tips till tränare, ledare och spelare.
@diegodigge blev väldigt uppskattat och hade ett tag runt 50 000 följare.
– Tyvärr så blev jag hackad och fick ett virus vilket gjorde att allt material blev förstört. Jag fick starta ett nytt Instagramkonto som nu uppe i 25 000 följare.

För några år sedan flyttade Diego Wijkander tillbaka till Småland och Växjö. Där jobbade han 50 procent som innebandytränare för Växjö U och lika många procent med sin andra verksamhet.
– Mern sedan något år tillbaka livnär jag mig helt på att åka runt i landet och inspirera innebandyungdomar. Tack var min sponsor inom sportdrycksbranschen så har jag möjligheten att göra min Sverigeturné.
– Jag har genom alla mina följare blivit en kändis bland unga innebandyspelare. Därför är det kul att kunna ge tillbaka lite och komma ut och träffa mina fans.
Förra veckan besökte ”DiegoDigge” Rökes IBK:s ungdomslags träningar i Qpoolen och Tyrs Hov.
– Det var andra gången jag var där och jag kände mig verkligen välkommen. Det funkade jättebra då alla lyssnade koncentrerat och följde mina instruktioner, säger Diego ”DiegoDigge” Wijkander som brinner för sin sport.
– Jag vill att alla barn och ungdomar ska bli sedda. Utan blivande innebandyspelare blir det inga föreningar. Jag vill dessutom inspirera ledare med nya övningar som de kan infoga i träningarna.

”DiegoDigge” är kritisk till en hel del inom innebandysporten.
– Jag tycker att förbundet måste se till att innebandyn blir mer professionell. Alla som ska bli tränare för ett lag måste gå deras kurser. Men samtidigt så är kurserna inte särskilt utvecklande då de kör med samma gamla övningar.

– Jag har bevisat att mina övningar funkar. Om de är intresserade är det bara att höra av sig till mig.
Diego ”DiegoDigge” Wijkander är övertygad om att hans idéer kommer att tas emot bättre i framtiden inom innebandysporten.
– Det är ingen idag som gör det jag gör. En kompis till mig sa att jag är lite före så jag kanske får vänta fem-tio år innan mina idéer får genomslag.