GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stort intresse för inspiration från norr

Hässleholm. Bostäder för äldre var ämnet på tapeten när SPF Seniorerna bjöd in till Inspirationsdag på Kulturhuset. Såväl intresserad allmänhet som politiker och kommunala tjänstemän slöt upp för att diskutera framtida utmaningar och vända blicken norrut.
Hässleholm • Publicerad 12 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Att bostadsfrågan är något som engagerar Hässleholms äldre blev tydligt på måndagsförmiddagen. Någon exakt siffra på hur många som kom till SPF Seniorernas Inspirationsdag i Kulturhuset finns inte, men klart är att av 160 bullar fanns inte en enda kvar efter fikapausen.

Norra Skåne har tidigare berättat om pensionerade stadsarkitekten Tore Kvist som menar att det krävs nytänkande för att klara av att ge trygga och tillgängliga bostäder till kommunens äldre, som enligt prognosen bara blir fler.

Han var en av initiativtagarna till måndagens evenemang där Leif Wikman, konsult och projektledare från Luleå, föreläste om den så kallade Luleåmodellen.

Leif Wikman var fram till 2007 socialdemokratisk politiker och ordförande i socialnämnden i Luleå kommun.

Efter att ha lämnat politiken startade han sin konsultverksamhet där han var med och tog fram bostadsmodellen för Luleås äldre. Den går ut på att dels förbättra tillgängligheten i äldres befintliga bostäder, dels satsa på trygghetsboenden som ligger på samma ställe. Ett koncept som visat sig både kunna sänka kostnader och öka gemenskapen.

– Fram till 2020 hade vi behövt öka antalet platser på särskilt boende med 300 platser. I dag har vi färre platser än när vi började och ändå ingen kö, berättar Leif Wikman.

Sedan dess har Luleåmodellen spridit sig till fler kommuner, däribland Borlänge.

– Det spelar ingen roll var i landet man befinner sig, det är samma problem både i tätorterna och på landsbygden, menar Leif Wikman.

Kommunalrådet och socialnämndens ordförande Robin Gustavsson (KD), som också är ordförande i KPR, var på plats tillsammans kommunalrådet Lars Johnsson (M) och oppositionsrådet Lena Wallentheim (S).

– Jag tycker det bostadsförsörjningsprogram som vi har nu är bra och för närvarande har vi ett rimligt behov av bostäder, men det gäller att man börjar planera nu och inte väntar. Det tar några år att ta fram de boenden vi behöver med detaljplan och bygglov, säger Robin Gustavsson, som också menar att det kan vara bra om äldre börjar fundera på att flytta från hus till lägenhet lite tidigare.

Äkta makarna Kurt och Inga-Maj Wästerlid har just flyttat från hus till lägenhet och ville gärna höra om Luleåmodellen.

– Vi är många 40-talister som behöver boende. Det är en stor omställning att flytta till lägenhet men vi ångrar oss inte, det är centralt och bekvämt med hiss, säger Inga-Maj Wästerlid och maken Kurt tillägger:

– Det är mycket bekvämt. Sedan är det också en fördel att kunna städa efter sig själv.

bild 1/4
Robin Gustavsson (KD) menar att det kan vara bra om äldre flyttar till lägenhet lite tidigare.
Intresserade pensionärer, kommunala tjänstemän och politiker samlades för en Inspirationsdag om Luleåmodellen och bostadssituationen för äldre.
Kurt och Inga-Maj Wästerlid har själva just flyttat till ett bekvämare boende.
Konsulten och projektledaren Leif Wikman föreläste om Luleåmodellen.
Robin Gustavsson (KD) menar att det kan vara bra om äldre flyttar till lägenhet lite tidigare.
Intresserade pensionärer, kommunala tjänstemän och politiker samlades för en Inspirationsdag om Luleåmodellen och bostadssituationen för äldre.
lousil
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.