Elof Zetterberg lägger merparten av sin lediga tid i tennishallen. ”Vi brukar säga att detta inte bara är en tennishall, det är en fritidsgård också”. Foto: Stefan Sandström
Elof Zetterberg har en grym forehand. Foto: Stefan Sandström

Tennisen är livet för Elof

Att hänga på Hässleholms Tennisklubb gör livet värt att leva för Elof Zetterberg.
17-åringen betalar tillbaka med Zäta Open – en tävling för tennisspelare med olika funktionsnedsättningar.

Namn: Elof Zetterberg.
Ålder: 17 år.
Bor: Hässleholm.
Familj: Mamma Camilla och storasyster Emma.
Gör: Går första året på HTS, samhällsprogrammet.
Klubb: Hässleholms Tennisklubb.
Rösta på Elof: SMS:a Bedrup01 till 72120 (kostnad 10 kronor).

För Elof Zetterberg har idrotten alltid varit en viktig del av livet. Till en början var det fotboll i IFK Hässleholm och friidrott i Hässleholms AIS för hela slanten.
Norra Skåne har tidigare berättat om Elofs väg tillbaka från en hjärntumör och den efterföljande stroken som ledde till förlamning i vänstra sidan av kroppen. I dag är han försvagad i vänstersidan, har synfältsbortfall och besväras av mental trötthet.
Elof tvingades överge fotbollen och friidrotten men hittade istället till en ny sport och tillhörighet.
Han gör ett försök att förklara tennisens betydelse för honom.
– Den är otroligt viktig. Egentligen började mitt stora intresse för tre år sedan. Då mådde jag väldigt dåligt psykiskt och det var alltid en sån befrielse att komma ner här, spela tennis och bara vara i tennishallen i allmänhet. När du spelar tennis kan du inte tänka på det som är utanför för då tappar du ditt spel, så du kan bara fokusera på bollen och racket och var du ska träffa.

Sporten, hallen, klubben, tennisfolket och tränaren Mathias Lantz utgör tillsammans en värdefull helhet för honom.
– Vi brukar säga att detta inte bara är en tennishall, det är en fritidsgård också. Det är många som har tagit efter mig nu och hänger här efter skolan, berättar Elof som hyllar Hässleholms TK:
– Utan denna klubben hade nog inte min tävling ens varit möjlig att genomföra. Och utan Mathias hjälp och engagemang…jag vet inte om många andra hade hjälpt till med en sån grej.

Tävlingen, ja. När Elof hade tränat tennis i ett par år ville han börja tävla men hittade enbart tävlingar för rullstolsburna.
Lösningen blev att dra igång en egen tävling för stående funktionsnedsatta tennisspelare. Premiärupplagan spelades 2016.
2018 är det dags igen och nu har tävlingen bytt namn till Zäta Open.
– Jag tycker det är rätt fint. För Zäta Open…det är ju inte bara jag som kallas Zäta utan pappa och farfar kallades också Zäta. Då tycker jag att det är en bra hyllning till dem, för de var trots allt mina stora förebilder i livet och försvann hastigt båda två, förklarar Elof som förlorade sin pappa Jesper i en spårvagnsolycka i juni 2016.
– Pappa och farfar hjälpte mig mycket när jag mådde psykiskt dåligt över att inte vara som alla andra.
Han har gått igenom mer än många andra 17-åringar men har lyckats behålla sin humor, drivkraft och företagsamhet.

Du måste ha en i grunden väldigt positiv livssyn?
– Man får ta sig igenom. Man får fokusera på det positiva i dagarna, konstaterar Elof enkelt.
– Sen har jag mamma och min storasyster. De får en att le när det känns som skit.

Just nu pågår förberedelserna inför Zäta Open som ska spelas 30 juni–1 juli.
– Jag har kämpat hårt med att hitta sponsorer, så att jag kan ha låga anmälningsavgifter. Jag vill att det ska vara ekonomiskt möjligt för alla att vara med. Jag och mamma har jobbat jättemycket där hemma, vi har våra ”att göra”-listor. Det är bra inför framtiden också för jag lär mig olika företagsgrejer. Jag gillar att styra upp och fixa saker, smajlar Elof.
I mitten av februari gjorde han sin internationella tävlingsdebut. Forehanden firade triumfer i Malmö Open och Elof spelade hem guldet. Turneringen gav mersmak.
– Jag har fått erbjudande att åka utomlands. Jag är sugen men tävlingarna är i Brasilien och Texas, USA, så det är lite långt iväg. Vi har pratat om att starta ett Team Sweden och det hade varit roligt för den här typen av tävlingar börjar växa mer och mer.
När Elof inte befinner sig på banan hjälper han till i kiosken. Han gillar att småsnacka med sina yngre tenniskollegor och deras föräldrar.

Du är lite av en trivselgubbe trots att du bara är 17 – en trivseltonåring?
– Ja, lite så, skrattar han.
– Det är så skönt att bara gå här.

Namn: Elof Zetterberg.
Ålder: 17 år.
Bor: Hässleholm.
Familj: Mamma Camilla och storasyster Emma.
Gör: Går första året på HTS, samhällsprogrammet.
Klubb: Hässleholms Tennisklubb.
Rösta på Elof: SMS:a Bedrup01 till 72120 (kostnad 10 kronor).