Sport

Tennisen är livet för Elof

Elof Zetterberg lägger merparten av sin lediga tid i tennishallen. ”Vi brukar säga att detta inte bara är en tennishall, det är en fritidsgård också”. Foto: Stefan Sandström
Sport
Sport 17-åringen ligger bakom tävlingen Zäta Open för funktionsnedsatta – nu är han nominerad till Bedrupstipendiet.

För Elof Zetterberg har idrotten alltid varit en viktig del av livet. Till en början var det fotboll i IFK Hässleholm och friidrott i Hässleholms AIS för hela slanten.

Norra Skåne har tidigare berättat om Elofs väg tillbaka från en hjärntumör och den efterföljande stroken som ledde till förlamning i vänstra sidan av kroppen. I dag är han försvagad i vänstersidan, har synfältsbortfall och besväras av mental trötthet.

Elof tvingades överge fotbollen och friidrotten men hittade istället till en ny sport och tillhörighet.

Han gör ett försök att förklara tennisens betydelse för honom.

– Den är otroligt viktig. Egentligen började mitt stora intresse för tre år sedan. Då mådde jag väldigt dåligt psykiskt och det var alltid en sån befrielse att komma ner här, spela tennis och bara vara i tennishallen i allmänhet. När du spelar tennis kan du inte tänka på det som är utanför för då tappar du ditt spel, så du kan bara fokusera på bollen och racket och var du ska träffa.

Sporten, hallen, klubben, tennisfolket och tränaren Mathias Lantz utgör tillsammans en värdefull helhet för honom.

– Vi brukar säga att detta inte bara är en tennishall, det är en fritidsgård också. Det är många som har tagit efter mig nu och hänger här efter skolan, berättar Elof som hyllar Hässleholms TK:

– Utan denna klubben hade nog inte min tävling ens varit möjlig att genomföra. Och utan Mathias hjälp och engagemang...jag vet inte om många andra hade hjälpt till med en sån grej.

Tävlingen, ja. När Elof hade tränat tennis i ett par år ville han börja tävla men hittade enbart tävlingar för rullstolsburna.

Lösningen blev att dra igång en egen tävling för stående funktionsnedsatta tennisspelare. Premiärupplagan spelades 2016.

2018 är det dags igen och nu har tävlingen bytt namn till Zäta Open.

– Jag tycker det är rätt fint. För Zäta Open...det är ju inte bara jag som kallas Zäta utan pappa och farfar kallades också Zäta. Då tycker jag att det är en bra hyllning till dem, för de var trots allt mina stora förebilder i livet och försvann hastigt båda två, förklarar Elof som förlorade sin pappa Jesper i en spårvagnsolycka i juni 2016.

– Pappa och farfar hjälpte mig mycket när jag mådde psykiskt dåligt över att inte vara som alla andra.

Han har gått igenom mer än många andra 17-åringar men har lyckats behålla sin humor, drivkraft och företagsamhet.

Du måste ha en i grunden väldigt positiv livssyn?

– Man får ta sig igenom. Man får fokusera på det positiva i dagarna, konstaterar Elof enkelt.

– Sen har jag mamma och min storasyster. De får en att le när det känns som skit.

Just nu pågår förberedelserna inför Zäta Open som ska spelas 30 juni–1 juli.

– Jag har kämpat hårt med att hitta sponsorer, så att jag kan ha låga anmälningsavgifter. Jag vill att det ska vara ekonomiskt möjligt för alla att vara med. Jag och mamma har jobbat jättemycket där hemma, vi har våra ”att göra”-listor. Det är bra inför framtiden också för jag lär mig olika företagsgrejer. Jag gillar att styra upp och fixa saker, smajlar Elof.

I mitten av februari gjorde han sin internationella tävlingsdebut. Forehanden firade triumfer i Malmö Open och Elof spelade hem guldet. Turneringen gav mersmak.

– Jag har fått erbjudande att åka utomlands. Jag är sugen men tävlingarna är i Brasilien och Texas, USA, så det är lite långt iväg. Vi har pratat om att starta ett Team Sweden och det hade varit roligt för den här typen av tävlingar börjar växa mer och mer.

När Elof inte befinner sig på banan hjälper han till i kiosken. Han gillar att småsnacka med sina yngre tenniskollegor och deras föräldrar.

Du är lite av en trivselgubbe trots att du bara är 17 – en trivseltonåring?

– Ja, lite så, skrattar han.

– Det är så skönt att bara gå här.

FAKTA

Fakta:

Namn: Elof Zetterberg.

Ålder: 17 år.

Bor: Hässleholm.

Familj: Mamma Camilla och storasyster Emma.

Gör: Går första året på HTS, samhällsprogrammet.

Klubb: Hässleholms Tennisklubb.

Rösta på Elof: SMS:a Bedrup01 till 72120 (kostnad 10 kronor).

Sport

Tesla-teknik ska lyfta svenska fartåkare

Har Alexander Köll tagit den snabbaste vägen över hoppet i Kvitfjell? Det ska förhoppningsvis den nya tekniken kunna ge svar på. Arkivbild.
Har Alexander Köll tagit den snabbaste vägen över hoppet i Kvitfjell? Det ska förhoppningsvis den nya tekniken kunna ge svar på. Arkivbild.
Fotograf: Stian Lysberg Solum/NTB
Sport
Sport Sverige ligger en bra bit efter toppnationerna i de alpina fartdisciplinerna.
Men kanske inte så länge till. En teknisk innovation kan ge svenska åkare stora fördelar.
– Vi jagar oftast hundradelar, men med det här kan vi nog jaga tiondelar och sekunder, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Ett oväntat möte mellan Eliasson Winter och Tesla-utvecklaren Thomas Vikström, båda uppväxta i Boden, ledde fram till ett samarbete som kan bli guld värt för det alpina landslaget.

– I idrottsvärlden är vi duktiga på att analysera det som redan har hänt, men inte lika duktiga på att analysera vad som skulle hända om vi gjort annorlunda. Och det är det som det här projektet syftar till, att titta på vad som kan hända med olika strategier, säger Eliasson Winter.

– Vi är definitivt först ut med det här, så jag vill inte vara jätteöppen med det.

Ingenjören Vikström, som i fjol lämnade Tesla efter nästan ett decennium, har startat företaget TNTX som nu utvecklar teknik i en virtuell värld så att alpina fartåkare i förväg ska kunna se vilken linje, i till exempel en störtloppsbana, som är snabbast.

– Man kan ge åkare alternativ och diskutera strategier med dem, vad gäller exempelvis hastigheten i dina vägval. De har byggt en mjukvara där vi kan göra en hel del analyser som vi aldrig tidigare varit nära, säger Eliasson Winter.

"Banbrytande"

Han får medhåll av alpina herrchefen Fredrik Kingstad.

– Jag tror att det är en banbrytande framtid vi är på väg att gå in i tack vare TNTX. För dem som jobbar med tekniken är det enkelt att dra vissa slutsatser, såna som vi kanske behöver flera dagar eller flera år för att kunna dra, säger Kingstad.

Den senaste säsongen hade Sverige bara två fartåkare i världscupen, Felix Monsén och Alexander Köll. Köll träffade Vikström och hans team under en dag i Beaver Creek i slutet av 2019 och luftade då sina tankar.

– Det som är grejen är att den snabbaste linjen (i backen) på papperet oftast inte är den snabbaste linjen som man realistiskt kan utföra. Som i formel 1, att det inte är den tajtaste linjen i kurvan som är den snabbaste, säger Köll.

– Jag skulle säga att hittar vi en hundradel med den här teknologin är det en succé. En hundradel kan vara skillnaden mellan att vara topp 30 (få världscuppoäng) eller inte. Eller att vara på prispallen eller inte. Varje hundradel är extremt värdefull.

"Häftigt att se"

I februari kom det första utkastet av den nya tekniken som Kingstad testat i verkligheten och gjort lite mätningar med.

– Det var häftigt att se. Ett av teamen som jobbar med det här sitter i Indien och de har sannolikt aldrig sett snö. Ändå fick de till en visuell bild av skidåkning som man faktiskt förstår, säger Kingstad.

Köll hoppas få börja använda teknologin när landslagsträningen sätter igång igen i sommar efter coronanedstängningen.

– Det här är en extremt positiv grej, säger Köll.

Även till slalom?

Första versionen av teknikverktyget handlar om de alpina fartgrenarna störtlopp och super-G och det är i landslagen som det ska användas.

– Det är också intressant hur man i framtiden kan implementera det i teknikdisciplinerna (slalom och storslalom). Ju mer precist verktyget blir desto mer kan man nyttja det över hela horisonten. Och sen har vi utbildningen av de yngre som växer upp och är mer vana vid datavärlden, om och när de ska kunna få tillgång till det här, säger Kingstad.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Svendsen tackar för sig

Viktor Svendsen vaktar innebanymålet.
Viktor Svendsen.
Fotograf: Foto: Stefan Sandström
Sport
Innebandy Röke IBK:s målvakt och nyckelspelare Viktor Svendsen lägger av. Sambon Matilda är gravid med tvillingar och Svendsen siktar även på att växla upp den civila karriären.

Innebandyn och Röke IBK har haft - och kommer även i framtiden att ha - en stor plats i Viktor Svendsens hjärta. Och han medger utan omsvep att det känns lite jobbigt och vemodigt att lämna. Men nu väntar ett nytt, fantastiskt kapitel i Svendsens liv.

Till sommaren blir han pappa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tredje coronafall i Colorado

Handsprit på Colorados hemmaarena Pepsi center – innan NHL-säsongen lades på is.
Handsprit på Colorados hemmaarena Pepsi center – innan NHL-säsongen lades på is.
Fotograf: David Zalubowski/AP/TT
Sport

NHL-laget Colorado har drabbats av ett nytt coronavirusfall, det tredje i NHL-laget.

"Spelaren är i självkarantän och har inte varit i nära kontakt med någon annan Colorado-spelare eller annan ur personalen", skriver NHL på sin hemsida.

Vilken spelare det gäller offentliggörs inte. Colorado har två svenskar i sitt lag, lagkaptenen Gabriel Landeskog och André Burakovsky.

För två veckor sedan offentliggjorde klubben att en spelare hade testats positivt, och två dagar senare blev ytterligare ett fall i klubben känt. Sammanlagt åtta NHL-spelare har testat positivt, de övriga fem spelar för Ottawa.

NHL pausade ligaspelet den 12 mars, men hoppas fortfarande att säsongen ska kunna återupptas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Sport

NHL ger inte upp: Redo när vi får grönt ljus

Gary Bettman hoppas fortfarande på att NHL-säsongen ska kunna slutföras. Arkivbild.
Gary Bettman hoppas fortfarande på att NHL-säsongen ska kunna slutföras. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport NHL har inga planer på att ge upp säsongen 2019-20.
I en intervju i tv-kanalen NBCSN öppnar NHL-kommissionären Gary Bettman för spel ända in i juli-augusti.
– Vi tittar på alla möjligheter och utesluter ingenting, säger han.

Medan alla ligor i resten av hockeyvärlden har stängt och gått på semester – de flesta utan att säsongen blev färdigspelad – vill NHL fortfarande spela.

Trots att coronakrisen inte ser ut att vara över inom överskådlig framtid.

– Vi vill vara redo att köra så fort vi får grönt ljus och det gröna ljuset kommer kanske inte att vara kristallklart. Det kommer kanske att finnas platser i vårt land där vi inte kan spela och andra där vi kan göra det.

– Det mesta handlar om hur mycket tid vi kommer att ha, för det kommer ju en nästa säsong att fokusera på också, och naturligtvis hälsotillståndet i landet och för landet, vilket inkluderar både USA och Kanada, säger Bettman.

NHL pausades den 12 mars och Bettman säger att han hoppas veta mer i slutet av april.

Det har kommit uppgifter att NHL kan tänka sig att förlägga matcher i en och samma stad eller stat. Bettman säger också att säsongen kan förlängas ända in i juli och augusti eftersom NBC – som har tv-rättigheterna i USA – har tomt på sport då sedan OS flyttats ett år framåt i tiden.

Några problem med att ha is i arenorna mitt i sommaren finns inte.

– Vi har moderna arenor och vi spelar på ställen som Florida, södra Kalifornien, Arizona, Las Vegas och Dallas. Vi kan göra is under vilka förutsättningar som helst för att arenorna och våra ismakare är så bra, säger han.

Göran Sundberg/TT

Sport

Kaltak förlänger med Vinslövs HK

Handbollsspelaren Armin Kaltak hoppar in från kanten och skjuter.
Vinslövs HK har förlängt kontraktet med en serbiske högersexan Armin Kaltak ytterligare ett år.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
HANDBOLL Den allsvenska biljetten säkrades för en månad sedan. Nu har Vinslövs HK också med Armin Kaltaks underskrift säkrat den första pusselbiten till nästa års trupp.

Serbiske högersexan Armin Kaltak kom till Vinslövs HK inför den gångna säsongen med rykte om sig att vara en riktig målgörare, och 85 mål på de 20 matcherna han spelade i ettan bekräftar det. Nu har Kaltak och Vinslöv kommit överens om att förlänga kontraktet med ytterligare ett år, något som Vinslövs sportchef Michael Holmström är mycket nöjd med.

– Det är jättekul att han vill fortsätta. Jag tror att det finns betydligt mer att plocka ut av honom, säger Holmström och utvecklar sina tankegångar:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

NHL-spelare i konstgjord koma

Edmontons Colby Cave, i orange tröja, i en match mot Chicago i februari i år. Arkivbild.
Edmontons Colby Cave, i orange tröja, i en match mot Chicago i februari i år. Arkivbild.
Fotograf: Jason Franson/AP/TT
Sport

Edmontonforwarden Colby Cave, 25, har försatts i konstgjord koma sedan han drabbats av en hjärnblödning i natt, skriver hans NHL-klubb i ett pressmeddelande.

Colby Cave har spelat elva matcher med Edmonton denna säsong och har i övrigt spenderat året i farmarlaget Bakersfield. Han kom till Edmonton under förra säsongen efter att dessförinnan ha spelat i Boston. Totalt har han spelat 67 NHL-matcher och gjort nio poäng, fyra mål och fem assist.

"Var snälla och skänk Colby och hans fru Emily era tankar och böner", skriver Edmonton på Twitter.

Tre svenskar finns i Edmontons lag, backarna Oscar Klefbom och Adam Larsson samt forwarden Joakim Nygård.

Sport

Larsson skänker matlådor till vårdpersonal

Sebastian och Tina Larsson ser till att vårdpersonal på Mälarsjukhuset i Eskilstuna får matlådor. Arkivbild.
Sebastian och Tina Larsson ser till att vårdpersonal på Mälarsjukhuset i Eskilstuna får matlådor. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport AIK:s och landslagets Sebastian Larsson engagerar sig för att hjälpa hårt prövad vårdpersonal.
Tillsammans med frun Tina skänker han och kör matlådor till anställda på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Över hundra matlådor har det blivit så här långt till personalen som är pressad under coronapandemin.

– Vi har kört i ett par dagar nu och fortsätter den här veckan, så får vi se vad som händer, säger Sebastian Larsson till SVT Sörmland.

Även Eskilstuna-Kuriren skriver om paret Larssons insats. På sociala medier lade Sebastian och Tina upp bilder på matleveranserna.

– Det här handlar inte om oss men anledningen till att jag visade upp det var för att det möjligen kan väcka en idé hos någon annan om att också hjälpa till. Det finns många människor som redan gör massor men det kan inte bli för många som hjälper till i så här svåra tider, säger Sebastian Larsson till SVT.

Den goda gärningen sker i samarbete med en restaurang i Eskilstuna.

Den första matleveransen gjordes i måndags och Sebastian och Tina Larsson kommer att fortsätta skicka luncher till personalen på sjukhuset.

"Tusen tack från oss alla", skriver intermediärvårds- och akutvårdsavdelningarna på Mälarsjukhuset på Instagram.

Sport

F1 korttidspermitterar personal

Stillastående. F1-sporten, här finländske Mercedesföraren Valtteri Bottas, står stilla och både organisationen och stallen korttidspermitterar anställda. Arkivbild.
Stillastående. F1-sporten, här finländske Mercedesföraren Valtteri Bottas, står stilla och både organisationen och stallen korttidspermitterar anställda. Arkivbild.
Fotograf: Asanka Brendon Ratnayake/AP/TT
Sport

Formel 1 har korttidspermitterat nästan hälften av sin personal fram till och med maj och ordföranden Chase Carey och ledningsgruppen har gått med på lönesänkningar, uppger en talesman för F1.

Den personal som korttidspermitterats är de som jobbar med aktiviteterna kring tävlingshelgerna, vilket är totalt cirka 500 personer.

Enligt talesmannen har ordföranden och ledningsgruppen gått med på lönesänkningar på 20 procent.

Tre brittiska stall, McLaren, Williams och Racing Point, har också korttidspermitterat personal de senaste veckorna. F1 har också förlängt den obligatoriska stängningen för förare och stall från 21 till 35 dagar under mars, april och/eller maj.

I helgen sade McLarens vd Zak Brown att tillståndet inom F1-cirkusen är "bräckligt".

Säsongen har inte kunnat påbörjas ännu och nio deltävlingar har ställts in eller skjutits upp, den senaste i raden i Montreal som skulle ha körts i juni. F1 hoppas att säsongen ska kunna starta någon gång i sommar om coronapandemin tillåter och att VM-serien ska kunna innehålla 15-18 deltävlingar.

NÄSTA ARTIKEL