Inga civila säkra i ett laglöst Syrien

Vem ligger bakom nervgasattacken mot civila i Douma i Syrien? Det mesta tyder på att det är regimens hämnd på rebellerna som inte vill lämna sitt sista fäste efter strandade förhandlingar. Men Syrien befinner sig i ett sådant tillstånd av kaos att det inte går att bevisa ens att ett stort antal personer har dött av verkningarna av nervgas, som ger tydliga symptom. Ghouta har dessutom tidigare utsatts för sarin- och klorgasattacker.
Absurt nog går det bra att hävda att attacken inte ens har ägt rum, trots filmer på barn med blåaktig hud som tuggar fradga och har andnöd. Syrien befinner sig i ett sådant upplösningstillstånd att det går att förneka sådant som det finns ögonvittnen till. Regimen tillämpar Donald Trumps metod och hävdar att gasattacken är ”falska nyheter”
Ryssland säger att de tillbakavisar uppgifterna, till synes utan förklaring på vem som då istället släppt ut nervgas i närheten av barn och äldre, om nu uppgifterna om att regimen gjort det inte stämmer.
Den tragiska sanningen är att man i Syrien kan attackera civila nästan hur man vill, eftersom det internationella samfundet har givit upp. Omvärldens reaktion består av att vrida sina händer och mumla ”oj då, kära någon” och ”ta avstånd” utan att kunna göra något åt saken. Kriget i Syrien har blivit en konflikt bortom krig: en laglös våldsanarki.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar