Annons

Kan kungen lösa krisen?

Le­da­re Med bara elva le­da­möter kan Svenska Akademien inte fun­gera. Kungen som högste be­skyd­da­re är kan­ske den ende som kan lösa krisen.
Opinion • Publicerad 13 april 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Sara Danius be­rät­tar att hon lämnar Akademien.           Foto: TT
Sara Danius be­rät­tar att hon lämnar Akademien. Foto: TT

Krisen i Svenska Akademien växer. I tors­dags kväll fick Sara Danius be­sked från ma­jo­ri­teten i Akademien att hon inte hade för­tro­en­de som stän­dig sek­re­te­ra­re. Hon tog kon­se­kvenserna och av­gick både som sek­re­te­ra­re och från stol 7. Sam­ti­digt kom be­sked om att Ka­ta­ri­na Frostenson inte kommer att del­ta i Akademiens ar­be­te.

Det verkar som om Fros­tens­son, som är maka till den för sex­över­grepp an­klagade ”kul­tur­pro­filen” har över­talats till att kasta in hand­duken. Som vill­kor har hon ställt att Danius skulle bort från sek­re­te­rar­upp­draget. Det kan vara en hämnd för Sara Danius’ tyd­liga ut­ta­lan­den om ”kul­tur­pro­filen” ef­ter DN:s av­slö­jan­de.

Annons

Ef­ter de båda kvin­nornas av­gångar åter­står bara elva le­da­möter i Akademien och yt­ter­li­ga­re åt­min­sto­ne ett av­hopp kan komma. Sara Strids­berg, som stöttat Danius, har sagt att hon fun­derar på det. Efter­som det krävs minst tolv le­da­möter för att välja in nya le­da­möter håller allt­så Akademien på att upp­lösa sig själv.

Gustav III var en­väl­dig kund när han in­rättade den. Han skrev stad­garna för att den skulle kun­na verka helt obe­ro­en­de och i evig­het.

Där­för är det svårt att i dagens sam­häl­le göra för­änd­ringar uti­från. Rege­ringen har över­tagit alla be­sluts­funk­tioner från den en­väl­dige kungen men kan knappast be­sluta om änd­ringar i Akademiens stadgar.

Kungen är Akademiens högste be­skyd­da­re och ska god­känna nya le­da­möter. Karl XVI Gustaf har sagt sig be­redd att ändra stad­garna och bi­dra med vad han kan för att lösa krisen. Då passar det gans­ka bra att Hässleholmsfödde Odd Zschiedrich som i många år varit kans­li­chef på Akademien nu är ce­re­mo­ni­mäs­ta­re vid hovet. Han kan få en nyc­kel­roll som råd­gi­va­re åt kungen.

En när­mast to­tal för­ny­el­se krävs om Akademien ska kun­na åter­upp­rätta sitt an­se­en­de. Även någ­ra av de kvar­va­ran­de elva måste bort. Nog blir det en grann­la­ga upp­gift för kungen att god­känna och tvinga fram ut­trä­den och se­dan god­känna många nya le­da­möter. Men nå­gon an­nan lös­ning är svårt att se.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons