Offra inte E22, vädjar Pontus Lindberg (M).

M varnar MP för att offra E22

Skåne Miljöpartiet driver frågan om att ta pengar från bilvägar för att betala höghastighetstågen. Nu rasar Moderaterna i Region Skåne mot att upprustningen av E22 genom Lund hotas.

Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith, MP, bekräftar i Sydsvenskan att en ny trafikplats vid Ideon i Lund och eventuellt vägsträckan Sätaröd-Vä kan stryka på foten för att få loss pengar till höghastighetsbanan.

– Det är en attack mot Skåne, säger Pontus Lindberg (M), regionråd och andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden. E22 är vid sidan av E6 den viktigaste vägsträckan i landskapet. Vi kunde se ljuset i slutet av tunneln i kampen för motorvägsstandard hela vägen genom Skåne, ska en S-regeringen åter en gång offra E22?

Göran Persson (S) tog en gång pengarna från E22 till bland annat en trafikplats vid Tetra Pak i Lund, som var beslutad när han ville finansiera en vägutbyggnad till Trollhättan för att rädda kvar Saab, påminner Pontus Lindberg.
– Även denna gång skulle skånska pendlare och resenärer få betala när S/MP-regeringen saknar pengar för det de vill göra, fortsätter han.
Hans partikollega Carl Johan Sonesson, M, regionråd och oppositionsledare är inte nådigare i sin kritik.
– Det här visar att höghastighetsbanan riskerar att bekostas av nödvändiga lokala investeringar i landet. Ska ett så stort och kostsamt jätteprojekt genomföras måste det finansieras utanför ordinarie ramar, till exempel via lån. Annars blir höghastighetsbanan en gökunge som äter alla tillgängliga skattemedel.
MP-utspelet oroar även Christer Wallin (M), oppositionsråd i Lund.
– För Lunds del skulle en utebliven trafikplats vid Ideon innebära en klar försämrad trafiksituation. Att inte rusta upp standarden på E22 kommer att leda till framtida trafikinfarkt. Snarare behövs sex filer mellan Lund och Malmö.

Det rödgröna styret och Vänsterpartiet i Region Skåne säger nej till fler satsningar på motorvägar i Skåne. De vill satsa pengarna på utbyggda järnvägar i Skåne och inte minst höghastighetståg till Stockholm. Alliansen med M i fronten vill ha trefilig motorväg mellan Malmö och Helsingborg. Tillsammans med SD har regionen drivit igenom det kravet i regionstyrelsens remiss till regeringens trafikplan.
– Fler filer på motorvägar konverteras snabbt av fler bilar och underlättar inte trafikflödet. Däremot kan åtgärder vidtas för att förbättra trafiksituationen på motorvägarna. Vi vill styra över mer trafik till kollektivsidan, har Mätta Ivarsson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, förklarat.

Vid motorvägen genom Lund, E22, bygger kommunen just nu en ny bro för den kommande spårvägen och om några år ska Trafikverket bygga en ny rondell vid Ideon. Den ingår som en del i utbyggnaden av Brunnshögsområdet med ESS-anläggningen, som byggs nu, och bostäder för 30 000 nya invånare. Trafikverket planerar även en tredje fil mellan trafikplats Gastelyckan och Norra Fäladen.
0704-14 25 53, stefan.olofson@skd.se

Dagens fråga

Ska du gå i ett luciatåg?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar