Annons

M varnar MP för att offra E22

Skåne Miljöpartiet driver frågan om att ta pengar från bilvägar för att betala höghastighetstågen. Nu rasar Moderaterna i Region Skåne mot att upprustningen av E22 genom Lund hotas.
Publicerad 13 april 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Offra inte E22, vädjar Pontus Lindberg (M).
Offra inte E22, vädjar Pontus Lindberg (M).

Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith, MP, bekräftar i Sydsvenskan att en ny trafikplats vid Ideon i Lund och eventuellt vägsträckan Sätaröd-Vä kan stryka på foten för att få loss pengar till höghastighetsbanan.

– Det är en attack mot Skåne, säger Pontus Lindberg (M), regionråd och andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden. E22 är vid sidan av E6 den viktigaste vägsträckan i landskapet. Vi kunde se ljuset i slutet av tunneln i kampen för motorvägsstandard hela vägen genom Skåne, ska en S-regeringen åter en gång offra E22?

Annons

Göran Persson (S) tog en gång pengarna från E22 till bland annat en trafikplats vid Tetra Pak i Lund, som var beslutad när han ville finansiera en vägutbyggnad till Trollhättan för att rädda kvar Saab, påminner Pontus Lindberg.

Det rödgröna styret och Vänsterpartiet i Region Skåne säger nej till fler satsningar på motorvägar i Skåne. De vill satsa pengarna på utbyggda järnvägar i Skåne och inte minst höghastighetståg till Stockholm. Alliansen med M i fronten vill ha trefilig motorväg mellan Malmö och Helsingborg. Tillsammans med SD har regionen drivit igenom det kravet i regionstyrelsens remiss till regeringens trafikplan.

Vid motorvägen genom Lund, E22, bygger kommunen just nu en ny bro för den kommande spårvägen och om några år ska Trafikverket bygga en ny rondell vid Ideon. Den ingår som en del i utbyggnaden av Brunnshögsområdet med ESS-anläggningen, som byggs nu, och bostäder för 30 000 nya invånare. Trafikverket planerar även en tredje fil mellan trafikplats Gastelyckan och Norra Fäladen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons