Annons

Tomaterna sköts som små bebisar

Personligt Han driver upp tomatplantor.
Personligt • Publicerad 18 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Sigurd Nilsson i Askeröd utanför Hörby är en flitig odlare och beskriver sig själv som en 80-årig trädgårdsmästare som inte kan låta bli att starta våren inomhus.

Han konstaterar att man efter en sådan här kall vinter måste ha is i magen och inte driva upp tomatplantorna för hårt.

Annons

– Efter uppkrukning i tiocentimeters krukor, vattning med växtnäring, fortsatt belysning under 16 timmar per dygn och ej över 15 grader är plantorna knubbiga och stabila.

Plantorna har Sigurd placerat i ett gammalt akvarium.

– När det är dags att sätta ut dem i växthuset så bör det vara ordentligt med blomknoppar. Det innebär att det även i år ska kunna gå att få egna mogna tomater till nationaldagen den 6 juni, berättar han.

Sigurd Nilsson använder en egen jordblandning och vattnar med växtnäring som innehåller mikronäringsämnen. Innan plantorna planteras ut solar de sig under 9 watts ledlysrör och omges av en temperatur på 13-15 grader.

Tomaterna sådde Sigurd Nilsson redan i januari och plantorna stack fram sina yrvakna huvuden i början av februari.

De plantor som Sigurd själv inte behöver skänker han vidare till barn och barnbarn. Fröna som han använda har han sparat från förra året.

– Det är olika sorter som ger skörd från nationaldagen till allhelgonahelgen, berättar Sigurd.

I växthuset har han en värmeslinga i jorden från husets jordvärme. Värmen i jorden regleras av en extra cirkulationspump som styrs av en givare i jorden.

Även om växthuset har dubbla glas gör Sigurd ett innertält av kraftig bubbelplast. I växthuset brukar han även ha en växthusgurka som brukar kunna ge skörd från mitten av juni till mitten av oktober.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons