DSCN9833.jpgDSCN9842.jpgDSCN9843.jpgDSCN9847.jpgDSCN9848.jpgHej Marie A.!Tack för ditt vänliga svar-jag har medvetet inte lämnat mitt telefonnr men kan fortsätta att informera. Det är svårt att förutse om jag lyckas i kampen med att få igång växthuset. Vintern har ju kommit ordentligt här söder om Hörby men nu har snöstormen bedarrat men det är fortfarande ordentligt kall (-10 gr och 25 cm snö). Man måste nästan vara dumdristigt för att ha tomatplantor klara den dag vädret tillåter utplantering i växthuset.På första bilden syns den skyddade spaljen med bornholmsfikon mot husväggen ( den tål inte under 12 gr. Från vår tomt ut till ekhagen ( som sommartid betas av amkor med kalvar) har jag gjort en bekvämlig övergång. Persikan Frost ( som framtagits av Balsgård) har jag i år skyddat med en ordentligt filt,förra året var det - vid blomningen -4 gr så det blev inte många frukter. En planta av varje tomatsort tillsammans med en tändsticksask - fotograferade framför ett avställt element.Temp hålls fortfarande på 13-14 grader. Jag har även en övervintrad tomatplanta under belysning- den har redan blomknoppar.Nu måste jag skotta så att det går att få ut bilen från garaget men jag måste vara försiktig så att inte hjärtat säger ifrån.VänligenSigurd Nilsson i Askeröd 16 km söder om Hörby
Meddelandet kan nu skickas med följande bifogade filer eller länkar:DSCN9854.jpgDSCN9856.jpgDSCN9860.jpgDSCN9862.jpg!Hej Marie A.Trots att vi har haft en hård vintervecka med snöstormsdagar och 35 snö och 10-12 minus så fortsätter jag tomatplantorna.I går var tomatplantorna så väl rotade i de 6 cm fyrkantiga plastkrukorna att jag krukade upp i 10 cm runda krukor.Akvariet fylldes med 14 runda krukor + 3 något mindre fyrkantiga. Egen jordblandning och vattning med Botana växtnäring med mikronäringsämnen.Fortfarande belysning med 2 st 9 watt ledlysrör och temp 13-15 gr men då solen skiner blir det lite högre på dagen. Det ännu rådande vintervädret gör att det dröjer nog 2 veckor innan jag sätter ut dem i växthuset.Nu när dagsmejan börjar rasar snön av växthuset.Med vänlig hälsningSigurd i Askeröd

Tomaterna sköts som små bebisar

Sigurd Nilsson i Askeröd utanför Hörby är en flitig odlare och beskriver sig själv som en 80-årig trädgårdsmästare som inte kan låta bli att starta våren inomhus.
Han konstaterar att man efter en sådan här kall vinter måste ha is i magen och inte driva upp tomatplantorna för hårt.
– Efter uppkrukning i tiocentimeters krukor, vattning med växtnäring, fortsatt belysning under 16 timmar per dygn och ej över 15 grader är plantorna knubbiga och stabila.
Plantorna har Sigurd placerat i ett gammalt akvarium.
– När det är dags att sätta ut dem i växthuset så bör det vara ordentligt med blomknoppar. Det innebär att det även i år ska kunna gå att få egna mogna tomater till nationaldagen den 6 juni, berättar han.
Sigurd Nilsson använder en egen jordblandning och vattnar med växtnäring som innehåller mikronäringsämnen. Innan plantorna planteras ut solar de sig under 9 watts ledlysrör och omges av en temperatur på 13-15 grader.
Tomaterna sådde Sigurd Nilsson redan i januari och plantorna stack fram sina yrvakna huvuden i början av februari.
De plantor som Sigurd själv inte behöver skänker han vidare till barn och barnbarn. Fröna som han använda har han sparat från förra året.
– Det är olika sorter som ger skörd från nationaldagen till allhelgonahelgen, berättar Sigurd.
I växthuset har han en värmeslinga i jorden från husets jordvärme. Värmen i jorden regleras av en extra cirkulationspump som styrs av en givare i jorden.
Även om växthuset har dubbla glas gör Sigurd ett innertält av kraftig bubbelplast. I växthuset brukar han även ha en växthusgurka som brukar kunna ge skörd från mitten av juni till mitten av oktober.