– Vi har haft en svacka efter en generationsväxling, men nu är vi på väg upp igen, det märktes tydligt under den gångna helgen, säger en positiv Lars Nord, som står längst till vänster om alla 23 ungdomarna som deltog i resan till Esbjerg. FOTO: PRIVAT
Moa Olofsson, Osby simsällskap, tog två guldmedaljer på simtävlingarna i danska Esbjerg. FOTO: PRIVAT

Danska framgångar för Osbysimmare

Osby Osby simsällskap nådde fina framgångar i helgen i Esbjerg. Moa Olofsson tog två guld på 100 respektive 200 meter fjärilsim och slog nytt klubbrekord på 100 meter fjäril.
– Hela den här resan stärker gemenskapen i klubben, säger tränaren Lars Nord, som var med för 21 gången.

Sammanlagt var det 43 personer som ställde kosan mot Esbjerg. Föräldrar, tränare och 23 ungdomar i åldern 8-18 år.
– Föräldrarna bor i ett klassrum och ungdomarna i ett, det fungerar alldeles utmärkt, säger en nöjd Lars Nord, som kom hem med bussen vid halv tretiden på måndagsmorgonen.

Han har varit med från starten. Det var 1998 som den första tävlingen organiserades i Esbjerg och då var Osby simsällskap med som enda svenska klubb. Sedan dess har han inte missat en enda resa till tävlingarna i Esbjerg.
Tävlingen är internationell och sammanlagt kom deltagarna från sex länder, och 110 klubbar deltog.
– Simning är svårt att sammanfatta, säger Lars Nord, det blir inte resultat som i fotboll där matchen slutar med 1-0. Det handlar om massa grenar och åldersklasser, startfältet är brett och vissa tar sig till final.

I helgens tävlingar tog sig nio simmare från Osby simsällskap till final och truppen åkte hem med två gult, ett silver och fem brons.
Men Lars Nord är noga med att poängtera att visst åker gruppen till Danmark för att prestera, det är det viktigaste och målet för hela säsongen. Resan börjar redan förberedas under hösten och är något som många ser fram mot hela vintern.
– Men vår uppgift är att fostra barn idrottsligt och i detta ligger den sociala faktorn.

Att tävla i Danmark blir förutom själva tävlingen en resa, ett äventyr och många nya möten och kontakter.
– Alla får vara med på resan, även de som inte är så bra.
Men i bassängen kan amatörer möta proffs, både de som varit med i OS eller som ska delta framöver.
– Grenarna går efter varandra på ett sätt så att en yngre simmare kan vara på väg att starta när en OS-simmare går i mål.
– Det finns ju även en del prispengar så det gör att tävlingen lockar de allra flesta.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Ska du gå i ett luciatåg?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar