Män erbjuds PSA-testning

Skåne Om två år ska alla skånska män mellan 50 och 70 erbjudas testning för prostatacancer.

För 2,5 år sedan föreslog Alliansen i Region Skåne organiserad PSA-testning för män.
PÅ onsdagens sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden presenterades planerna för den organiserade PSA-testningen. Ärendet behandlas i hälso- och sjukvårdsnämnden i juni.
Planen är att ett regionalt prostatacancercentrum införs i Skåne senast i mars 2019 och att testningen ska vara igång i december 2020.

I vintras sa Socialstyrelsen nej till allmän så kallad screening av män för prostatacancer på samma sätt som alla kvinnor kallas för bröstcancerscreening.
– Testning innebär att män mellan 50 och 70 år får ett brev hem där de erbjuds ett PSA-test. Det är frivilligt. Väljer man att inte anta erbjudandet så blir man inte kontaktad fler gånger, säger Gilbert Tribo (L), oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.
I dag finns det män som testar sig mycket ofta och de som inte testar sig alls.
Testning för PSA stöds av S, MP och V också.
‑Män dör i onödan. Trots att behandling är möjlig dör tusentals svenskar varje år i prostatacancer. Därför är PSA testning är ett viktigt steg att ta i kampen mot prostatacancer, säger Gilbert Tribo.
– Ordnat införande av PSA-test är A och O för att både hitta patienter i tidigt skede och se till så att inte ingrepp skadar i onödan. säger Stefan Lamme (M).

– Att nu införa en organiserad PSA-testning för prostatacancer är mycket glädjande, säger Lars-Göran Wiberg (C), i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Förhoppningen är att det här ska ge mer av ordning och reda i prostatacancervården och öka tryggheten för patienterna. Patientföreningens aktiva medverkan gör mig trygg i att patientens perspektiv finns med och jag ser fram emot att detta genomförs fortast möjligt, säger Per Einarsson (KD).

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×