Annons

Han hade en stark liberal kompass

Personligt Minnesord efter Sverker Oredsson.
Personligt • Publicerad 18 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Sverker Oredsson blev 80 år gammal. Arkiv: Lars-Erik Gille
Sverker Oredsson blev 80 år gammal. Arkiv: Lars-Erik Gille

Sverker Oredsson, Lund, har hastigt avlidit i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är barnen Cecilia och Ulrika med familjer.

Sverker var en ledande företrädare för Folkpartiet liberalerna i Lund under många år. Han blev kommunalråd 1974 och var kommunstyrelsens ordförande 1977 till 1982.

Annons

Sverker var en lyssnande politiker, men samtidigt målmedveten och med en stark liberal kompass. Vi minns hans viktiga insatser för att knyta kommunen och universitetet närmare varandra.

Sverker var en viktig person i den liberala rörelsen. Hans förmåga att sätta aktuella politiska frågor i ett historiskt perspektiv var unik och märktes inte minst i den aktuella boken om den liberala statsministern Nils Edén från förra året.

Sverkers kärlek till Lund var påtaglig och ständigt närvarande. Det blev inte minst tydligt när han 2012 kom ut med en bok om Lunds historia.

Så sent som för några veckor sedan lanserade Sverker förslaget att lundaborna ska få namnge bussar och de nya spårvagnarna. Som tänkt ankare på kommunlistan till höstens val ville Sverker signalera sitt engagemang för Lund och Liberalerna. Det är vi mycket glada och tacksamma för.

Vi känner stor tacksamhet över all den tid och kraft som Sverker ägnade åt den liberala rörelsen. Vi minns honom som en människa med ett starkt engagemang och ett skarpt intellekt. Saknaden efter honom är stor.

Tove Klette Tidigare kommunalråd (L) Mats Persson Riksdagsledamot (L) Philip Sandberg Kommunalråd (L)
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons