Alliansen: Åtgärda kaoset snabbt

Skåne Påbörja arbetet med en krisplan om tågkaoset i Skåne, som Region Skåne kan driva mot staten och uppvakta regeringen omedelbart att tillsätta en kriskommission för infrastrukturen i Sverige.
Publicerad 21 maj 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
All-focus
All-focus

Det kräver Alliansen i regionala utvecklingsnämnden med anledning av det kaos som drabbat tågtrafiken och resenärerna i Skåne den senaste tiden.

Efter det totala stoppet på södra stambanan förrförra veckan drabbades 100 000-tals resenärer i Skåne hårt. Återkommande fel i tågsystemet leder till förseningar och inställda tåg.

Skånetrafikens direktör, Linus Eriksson, vände sig till Trafikverket om en förklaring till hur problemet ska lösas, och fick ett urvattnat svar om att situationen är jobbig.

Skånepolitiker från alla läger har protesterat och krävt konkreta åtgärder för en fungerande tåg- och pendeltrafik och Liberalerna krävde i förra vecka att en kriskommission tillsätts som ska ta fram en krisplan för tågtrafiken.

– Försenade, inställda och till och med evakuerade tåg jar mer eller mindre blivit vardag för de skånska resenärerna. Människor som arbetspendlar blir försenade om de alls kommer fram. Det leder till att flera tar bilen vilket belastar vågra vägar ännu mera. Attraktiviteten för Skåne och andra regioner minskar och affärsresenärerna stannar i Köpenhamn och Stockholm, säger Pontus Lindberg (M) andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Han har hela Alliansen i nämnden bakom sig i initiativet till nämnden.

Alliansen vill att Region Skåne tar i med hårdhandskarna med att öka trycket på regeringen genom att dels formulera en omedelbar egen krisplan för Skåne och dels uppmana regeringen att tillsätta en kriskommission för hela landet.

– Dagens regering lägger kraft på att försvåra för flyget och införa förbud mot dieselbilar, åtgärder som direkt slår mot människor vardagspussel. Samtidigt låter man tågkaoset fortsätta i oförminskad takt, säger Pontus Lindberg.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.