Annons

Lätt och roligt i nytt matprogram från SVT

Publicerad 21 maj 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Zeina Mourtada, Emma Lindquist, Jimmy Brorsson, Lisa Lemke och Sandra Mastio under inspelningen av SVT:s nya matlagningsprogram Timjan, tupp och tårta.Foto: Magnus Carlsson /SVT
Zeina Mourtada, Emma Lindquist, Jimmy Brorsson, Lisa Lemke och Sandra Mastio under inspelningen av SVT:s nya matlagningsprogram Timjan, tupp och tårta.Foto: Magnus Carlsson /SVT

SVT:s nya matprogram Timjan, tupp och tårta beskrivs som ett program som ska bjuda på tips och inspiration till enklare och roligare matlagning och hur man gör middagsbordet mysigare. Programledare är tv-kocken och matkreatören Lisa Lemke och Timjan, tupp & tårta spelas in i hennes hem, en gammal prästgård i Falkenberg.

– Det här programmet är verkligen mitt stora drömprojekt. Det handlar om modern hemkunskap för vuxna, förklarar Lisa Lemke i ett pressmeddelande.

Annons

– I programmet bjuder jag hem fyra människor vars kunskap jag är nyfiken på och tillsammans gör vi ett program för alla, oavsett vilken nivå du lagar mat på.

De fyra som Lisa Lemke bjuder hem är hemkunskapsläraren och matbloggaren Zeina Mourtada och så tre skåningar – Trelleborgskocken Jimmy Brorsson som vann Dessertmästarna 2016. Sandra Mastio från Malmö som vann Sveriges Mästerkock 2015 och livsstilsbloggaren Emma Lindquist som bor i en gammal lanthandel utanför Ystad.

Alla fyra är nu på plats i Falkenberg för en intensiv inspelningsperiod och vi fick en pratstund med Emma Lindquist.

– Vi spelar in hela dagarna, nu har jag en liten lunchpaus sedan är det bara i gång igen, berättar hon. Vi håller på denna veckan och nästa.

Emma Lindquist driver livsstilsbloggen ”Att vara någons fru” och är fotograf, inredare och stylist som på fritiden dessutom inreder ett fritidshus i en gammal skola i Småland. Hennes medverkan i Timjan, tupp & tårta började med ett mejl där det stod ”SVT-projekt – ring mig”.

– Jag har inte gjort något sådant här innan så det var en överraskning, en jätterolig sådan, säger hon.

– Vi är fem profiler här som har vars en uppgift, eller utom Lisa då som flyter in lite överallt, fortsätter hon. Jag är ingen matprofil och lagar inte mat så vad jag gör här är dukning och feststämningsgrejer. Jag tar det lite over the top kan man säga. Det är inga vanliga dukningar utan lite mer än vad man kanske gör i vanliga fall.

Timjan, tupp & tårta får premiär på SVT i höst och kommer att sändas i åtta entimmesprogram där varje program har ett speciellt tema.

– Vi fick veta i förväg vilka teman det skulle vara så vi har kunnat förbereda lite. Min uppgift är alltså att tolka temat genom dukning. Vilket inte alltid är så lätt, säger Emma Lindquist.

Hur är det under inspelningarna, har ni trevligt tillsammans?

Annons

– Vi ser inte varandra så mycket, men har jätteroligt när vi väl ses. Och det är verkligen superkul att vara här och för mig är det en upplevelse bara att vara på en inspelning. Sedan är det så klart långa dagar och så har vi både tur och otur i att det är så varmt, speciellt för mig som är mycket i växthuset här.

Vem ska se Timjan, tupp & tårta tycker du?

– Jag tror det finns något för alla eftersom vi är så många olika som gör så olika saker. Men målgruppen är nog personer från 25-30 år och uppåt som tycker mycket om matlagning och mat men inte vill lära sig de mest fancy utan mer tipsen och tricksen. För mig som verkligen inte är någon kock utan bara normalbegåvad i köket passar det jättebra, Och vad gäller min insats kan det vara så att om man ska gifta sig eller planerat ett dop eller liknande då kan man tycka att det är roligt att titta på det jag gör.

När inspelningen i Falkenberg är avklarad om en vecka reser Emma Lindquist vidare till Öland där hon har ett annat projekt på gång.

– Jag håller på att inreda en restaurang där, berättar hon. Sedan ska jag försöka ha semester men det blir sällan en hel semester eftersom jag är bloggare men jag ska försöka att inte göra så mycket annat än det.

Fakta:

Emma Lindquist om …

.… hur man ska tänka om dukning och festinredning om man ska ha en stor fest eller kanske bara en middag som man vill göra lite roligare: ”Ta i så du skäms, det är väl mitt tips. Det krävs ganska mycket om man vill skapa en miljö till exempel på ett bröllopp så att folk tänker ”Wow!” när de går in i lokalen. Då ska det komma från tak och golv och väggar. Man måste tänka i olika dimensioner och verkligen våga ta ut svängarna, våga ta i lite och naturligtvis tycka att det är roligt.”

Emma Lindquists blogg hittar man på: attvaranagonsfru.elsasentourage.se

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons