Kritik mot vård av flicka

Hässleholm En flicka var nära att dö sedan hon tagit en stor mängd sömntabletter i hemmet.
Hässleholm • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En flicka var nära att dö sedan hon tagit en stor mängd sömntabletter i hemmet. Hon låg livlös på sitt rum i 30 minuter innan hon hittades. Flickan som var under vård på ett hem för unga med psykiska problem ville inte åka tillbaka till hemmet där hon vårdades. I efterhand har det framkommit att samarbetet mellan barn- och ungdomspsykiatrin, hemmet och socialtjänsten inte fungerade optimalt, vilket ledde till oklarheter kring ansvarsförhållandet om var hon borde vistas.

Flickan är självmordsbenägen sedan länge, vilket inte kommunicerades mellan de inblandade vårdhuvudmännen.

Under närmare ett dygn låg hon nedsövd, efter den dödliga dosen sömntabletter. När hon vaknade upp utlöste det en ångestattack.

Händelsen är anmäld i en avvikelserapport av vårdhemmet. Vårdhemmet uppmanas av Statens Institutionsstyrelse att göra upp en tydligare ansvarsfördelning mellan de inblandade vårdgivarna för att undvika liknande händelser.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.