Mer regelkrångel om hästar

Opinion Som liberal protesterar jag ofta mot onödigt regelkrångel.
Opinion • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Som liberal protesterar jag ofta mot onödigt regelkrångel. Den här gången tänkte jag istället önska fler regler. Regelverket kring hästar, särskilt dem som arbetar, ger ofta för tok på klent skydd för djuren.

Frågan är aktuell bland annat på grund att Rom förbjudit traditionella hästdroskor, som turisterna gärna åker omkring i, på gatorna. Färderna ska ske i stadens parker istället. Italiens djurrättsaktivister menar att djuren har mått mycket dåligt av att köras i biltrafik, ibland i olidlig värme. De vittnar om att hästarna styrs med slag och våld. Kuskarna hänvisar till att hästdroskor är tradition i Rom och på den meriten bör få fortsätta.

EU, som annars är förtjusta i att detaljreglera, har varit märkligt ointresserade av att skapa tydliga riktlinjer för hur hästar ska tas om hand, trots att ridsporten är stor och många EU-medborgare äger hästar. Men under 2017 kom en rap­port om hästens roll i Eu­ro­pa och hur man skyddar hästar och häst­ä­ga­re från van­vård och miss­bruk av existerande re­gler. Bland annat tog det upp den besynnerligt underreglerade frågan om vad som kan och får ske med hästen i slutskedet av dess liv. Att veta att hästen kan få en vär­dig ål­der­dom och ett bra slut är vik­tigt för äga­rens sin­nes­ro.

Villkoren för arbetande hästar måste ses över. Det finns fortfarande en hel del hästar som jobbar i jordbruket, förutom dem som likt hästarna i Rom jobbar inom besöksnäring och turism. Eftersom hästen är ett duktigt arbetsdjur verkar det leda till vanföreställningen att de inte behöver schysta arbetsvillkor. Hästar arbetas på vissa ställen fortfarande mer eller mindre ihjäl, vilket både är grymt och korkat. Hästar är dyra att köpa och mata: varför inte maximera potentialen och ge den den långa livslängd och fina arbetsinsats som man får om man sköter om sin häst?

Kuskarna hänvisar alltså till traditionen som argument för att tvinga ut hästar i rusningstrafik. När det gäller djur är ”tradition” ett synnerligen dåligt argument. Många sorters djurplågeri har varit tradition. Vid Italienska hov var det under medeltiden på mode att bränna katter och skratta åt djurets lidande. Tigrar plågas inte längre på cirkus i Europa och sorgsna björnar tvingas inte ”dansa” så att vi kan skratta åt dem.

Det är begripligt att kuskarna vill ha kvar sina arbeten och sina inkomster. Om det inte blir tillräckligt lönsamt att köra enbart i parker är det en bättre idé att kompensera för inkomstbortfallet än att fortsätta utsätta hästar för plågsamma arbetsförhållanden. Och ärligt: hur roligt är det egentligen att åka på sightseeing bakom ett plågat djur?

EU verkar ha få upp ögonen för hästen och för häst­ä­ga­rnas vill­kor. Nu måste de gå vidare och reglera villkoren för arbetande hästar så att de får ett drägligt liv och oseriösa hästentreprenörer får lämna plats åt dem som tar väl hand om sina djur. EU bör skapa en ny tradition: att arbeta för hästarnas rätt så som de arbetar för oss.

Som turist måste man alltid fråga sig om djuret ser ut att må bra och har rimliga arbetsförhållanden innan man betalar någon för dess tjänster och protestera om djuret sedan behandlas illa.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.