Skriver fram hjärtat i halsgropen hos läsarna

Litteratur/recension Gunilla Wedding har läst Tre timmar, Anders Roslunds första Grens/Hoffman-bok som ensam författare.
Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det ser lite ensamt ut – efternamnet Roslund högst upp på omslaget på nyutkomna Tre timmar. Ett Hellström saknas för alla oss som med stor glädje följt författarduon Roslund & Hellströms starka, samhällsengagerade och välskrivna kriminalromaner sedan debuten med den omskakande Odjuret 2004.

Börje Hellström gick bort i sviterna av cancer i februari 2017. Redan innan dessa hade dock de två författarna bestämt sig för att dela på sig och att Anders Roslund skulle fortsätta med kriminalromanerna på egen hand medan Börge gick vidare till andra utmaningar. Nu saknas han inte bara på omslaget, vi får sorgligt nog aldrig chansen att se vilka vägar han skulle valt härnäst.

Efter att ha slagit igen Tre timmar efter 450 välmatade sidor kan jag i alla fall med både lättnad och glädje konstatera att han klarar det här bra ensam också, Anders Roslund.

Tre timmar är en suverän kombination av klassisk polisroman med Ewert Grens och kollegorna på plats i Stockholm och politisk thriller med infiltratören Piet Hoffman på plats i Burkina Faso och Niger. Där är han anställd av ett sydafrikanskt säkerhetsbolag som skyddar FN:s mattransporter.

Sverige och världen möts och hänger ihop här som så ofta i Roslund & Hellströms böcker. Inte minst i de två tidigare där Hoffman finns med – den internationella succén Tre sekunder och uppföljaren Tre minuter.

I varje Roslund & Hellström-bok har ett angeläget och aktuellt ämne stått i fokus – Box 21 tar upp trafficking, Flickan under gatan hemlösa barn i Sverige, ovan nämnda Tre sekunder polisinfiltratörernas situation och Tre minuter den internationella droghandeln.

I Tre timmar handlar det om flykt från fattiga och krigsdrabbade länder, om livsfarliga flyktvägar och om dem som tjänar pengar på denna vår tids absolut värsta människohandel.

Allt börjar med ett lik för mycket på ett bårhus i Stockholm och den fruktansvärda upptäckten av en container med döda flyktingar i Värtahamnen. För att komma åt hjärnan bakom den hjärtlösa handeln som fått containern att landa i Sverige sätter Grens press på Hoffman – som han egentligen lovat lämna i fred och inte utsätta för mer infiltrationsuppdrag efter drogkartellen i Tre minuter.

Nu måste Hoffman på kortare tid än vad som egentligen är möjligt lista sig in i en grupp – ledda av européer, eventuellt en svensk – som tjänar stora pengar på flyktingresor till Europa och till Sverige.

Anders Roslund skriver fram hjärtat i halsgropen hos oss läsare i vissa delar av boken men sänker tempot i andra – ger oss tid till eftertanke, till empati och engagemang.

Inte minst när vi parallellt får följa en av personerna inne i containern under resan – en resa som börjar med hopp och drömmar om nytt liv och slutar i tragik. Så är det även i de bitar av handlingen där Hoffmans familj i Sverige får stå i fokus, en familj med två små söner som redan i Tre sekunder och Tre minuter haft det tufft och nu bokstavligen hamnar i livsfara igen.

Sedan tidigare vet vi att det stora dragen i Roslund & Hellström böcker drogs upp av Börge och Anders gemensamt men att Anders sedan stått för själva skrivandet och gestaltandet. I Tre timmar är just gestaltandet också tydligare än någonsin.

Vi kommer nära ett stort antal människor och kan inte värja oss vare sig för deras privata världar eller den fruktansvärda värld som vi alla egentligen lever i – en värld där några tjänar pengar på de allra mest utsatta och där så många andra blundar.

Kriminalromaner som Roslund & Hellströms och nu bara Roslunds behövs och visar att man kan skriva bra läsunderhållning med skakande och angeläget innehåll. Att det blir ytterligare fortsättning på kombinationen Grens/Hoffman har Anders Roslund redan avslöjat. Tre dagar ska den heta och den ser jag väldigt mycket fram emot.

bild 1/2
Anders Roslund.Foto: Emil Eiman-Roslund
Anders Roslund.Foto: Emil Eiman-Roslund
Fakta:

BOK

Tre timmar

Författare: Anders Roslund

Förlag: Piratförlaget

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.