Kungen av sommar mår som en prins

Kvistalånga Gubbarna mår finfint i år. Under rådande omständigheter kanske det bara dröjer ett par veckor innan jordgubbar kan plockas på friland.
Hässleholm • Publicerad 24 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Jordgubbsplantorna står både gröna och granna på åkrarna i Kvistalånga. Gubbarna har visserligen inte rodnat ännu, men det är en tidsfråga innan sommarfärgen tar över.

– I måndags natt frös det faktiskt, berättar Anders Persson som driver jordgubbsodlingen. Och det var några blommor som frös.

Han visar en lite bukett med vita blommor där mitten blivit svart. För just dessa små gubbar är det kört, men som tur är drabbades bara några plantor på ett fält som ligger lägre än de övriga.

En bit därifrån håller Vasile Chuci på att klä av jordgubbarna sin värmande ”pyjamas”. Nätet har skyddat dem från kylan men nu får det räcka.

– Blir det kallt nu så vattnar vi istället, berättar Anders Persson.

Anders Persson har inte bråttom med sin odling och använder inte odlingstunnlar eller plast. Han har inget intresse av att vara först.

Istället använder han nät och låter sedan gubbarna mogna i sin egen takt.

Om vädret håller i sig och inget annat drastiskt händer ska det finnas färdiga jordgubbar på friland om ett par veckor.

Anders Persson berättar att jordgubbar odlas under två år på ett fält innan man plöjer ner plantorna och sår spannmål i stället.

I Kvistalånga har man bara självplockning. Möjligen kan man ta vissa beställningar av bär.

Självplockningen sätter igång så fort det finns tillräckligt med mogna bär. Det får inte vara för glest eftersom plockarna då tröttnar.

– Nuförtiden plockar besökarna färre bär men oftare, berättar Anders Persson.

En anledning kan vara att man tidigare gjorde mer sylt och saft av bären.

– Bäst är att mosa bären med socker och frysa in eller att skiva dem och frysa in, tycker Anders Karlsson.

Om en vecka är det midsommar och då ska fälten i Kvistalånga lysa röda av jordgubbar. Så ser i alla fall både plan och förhoppningar ut.

– Vädret har helt enkelt varit perfekt för bären, konstaterar Anders Persson.

bild 1/4
I måndags frös en del plantor som fanns på ett fält som är lågt beläget. Man ser frostskadorna på att blommorna blivit svarta i mitten. Foto: Helén Fingalsson
Anders Persson räknar snart med att han ska kunna äta sig med på sina egenproducerade jordgubbar. Vädret är perfekt och gubbarna stortrivs.  Foto: Helén Fingalsson
Vasile Ghuci håller som bäst på att klä av jordgubbarna deras ”pyjamas”. Skulle det bli kallt igen så är det vattning som gäller för att hålla fälten frostfria. Foto: Helén Fingalsson
Gubbarna är fortfarande bleka, men det kommer inte att dröja länge innan de rodnar i solen. I Kvistalånga är det bara självplockning som gäller. Foto: Helén Fingalsson
I måndags frös en del plantor som fanns på ett fält som är lågt beläget. Man ser frostskadorna på att blommorna blivit svarta i mitten. Foto: Helén Fingalsson
Anders Persson räknar snart med att han ska kunna äta sig med på sina egenproducerade jordgubbar. Vädret är perfekt och gubbarna stortrivs.  Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.